Jurnalul.ro Ştiri Politică Heirup liberal împotriva PSD

Heirup liberal împotriva PSD

de Gabriela Antoniu    |   

Liberalii deschid săptămâna aceasta două fronturi împotriva PSD: revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi depunerea moţiunii de cenzură. PNL mai are nevoie de aproximativ 51 de voturi pentru ca moţiunea să treacă, şi, în acest caz, ar trebui să poarte negocieri cu toate partidele sau grupurile parlamentare. Victor Ponta spune însă că nu se întâmplă aşa şi susţine că liberalii nu au nicio şansă fără partidul său.

Reprezentanţi ai PNL şi USR au anunţat că vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă în cursul acestei săptămâni. O mişcare cel puţin ciudată având în vedere că înaintea Sărbătorilor aleşii vin din ce în ce mai rar la Parlament, iar sesiunea se încheie oficial la 21 decembrie.

 

Mai mult, preşedintele Iohannis e aşteptat să facă imposibilul, chiar cu preţul încălcării Constituţiei: să discute cu fiecare parlamentar despre moţiune. Cel puţin aşa susţine liderul USR, Dan Barna. „Poate să aibă un dialog cu orice parlamentar din statul român. În ce fel va folosi acest dialog este strict la dispoziţia domniei sale”, a precizat liderul USR.

În acest context, fostul premier Victor Ponta a declarat ieri că nu a fost contactat nici de reprezentanţii USR, nici de cei ai PNL pentru susţinerea unei moţiuni de cenzură. „Nu avem nicio negociere pentru moţiunea de cenzură. Cu noi nu au discutat. (...) Nu ştiu despre ce e vorba, din moment ce nu ne-a zis nimeni nimic, nu am cum să susţin ceva ce nu cunosc. (...) Consider că dacă nu discută cu Pro România, nu au nicio şansă. Şi dacă discută cu noi, şansele sunt mici, dar singuri... înseamnă că o fac, aşa, de ochii lumii. (...) Noi suntem deja convinşi că trebuie să schimbăm Guvernul Dăncilă, dar vrem să ştim ce se pune în loc şi dacă vin să ne spună gluma aia lăutărească, că o să vină guvernul Orban, nu susţinem. Dar deocamdată nu a vorbit nimeni cu noi. Nu le trebuie 16 voturi, nu ştiu despre ce e vorba... Înseamnă că e clar că nu o fac serios, ca să fiu sincer. Bănuiesc că nici cu cei de la UDMR nu au vorbit, nici cu minorităţile. (...) Eu ştiu că nu (nu au vorbit cu cei de la UDMR, n.r.)”, a precizat Ponta.

„Vom insista să se pună pe ordinea de zi la fiecare zi revocarea lui Liviu Dragnea şi Florin Ioradache. Iar ţinând cont de faptul că în acest moment alianţa PSD-ALDE nu are majoritate în Camera Deputaţilor, avem şanse să se materializeze acest demers, având votul majoritar ca să-i putem demite”, a declarat deputatul PNL Gavrilă Ghilea.

Joc de imagine

Surse politice au declarat pentru Jurnalul că PNL şi USR nu fac altceva decât un joc de imagine, din care şi Klaus Iohannis are de câştigat. Conform surselor citate, Iohannis nu ar avea niciun interes să pice Guvernul Dăncilă pentru că ar fi obligat să pună un al patrulea premier tot de la PSD ceea ce ar însemna să-şi ia adio de la al doilea mandat prezidenţial. În plus, şeful statului are avea nevoie de acest război de uzură cu Dragnea, Dăncilă şi PSD  pentru a atrage voturi. În aceste condiţii, depunerea moţiunii de cenzură este mai mult o acţiune de formă.

Peste 50 de voturi lipsă

Pe de altă parte, această moţiune pare un demers pe cont propriu. PNL şi USR au propriile planuri, iar Ponta , altele. Sursele citate spun că fostul premier sapă la temelia PSD în speranţa că îl va înlătura pe Dragnea şi va reveni în partid şi, de ce nu, din nou la cârma acestuia. De altfel, majoritatea atacurilor sale îl vizează pe Dragnea şi nu PSD, ca partid.

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură este nevoie de 233 de voturi pentru, iar Opoziţiei îi lipsesc 51. PNL, USR, PMP şi neafiliaţii, fără UDMR, cu care PSD are un acord de colaborare parlamentară, au 178 de voturi în cele două Camere. Şi chiar dacă Opoziţia ar convinge UDMR care are 30 de parlamentari, tot ar mai avea nevoie de 21. Grupul minorităţilor are 17 voturi, dar acesta votează în mod tradiţional cu Puterea. Dacă ar susţine totuşi Opoziţia, tot ar mai fi nevoie de patru voturi. Acestea ar putea veni de la excluşii sau puciştii din PSD - Adrian Ţuţuianu, Marian Neacşu, Paul Stănescu sau de la ALDE, mai ales că la moţiune e vot secret, cu bile.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri