Paula Leung, o jurnalistă în vârstă de 42 de ani, a recunoscut acuzația și a primit joi o pedeapsă de trei luni de închisoare, a relatat televiziunea publică din Hong Kong RTHK, potrivit CNN.
Leung, care a declarat că suferă de autism și are dificultăți de învățare, a fluturat steagul într-un centru comercial unde un ecran mare transmitea ceremonia de decernare a medaliilor după victoria lui Edgar Cheung la floretă la Jocurile Olimpice de la Tokyo din iulie 2021.
Numeroși oameni se adunaseră pentru a sărbători a doua medalie olimpică de aur din istoria Hong Kong-ului și prima la scrimă. Scena a devenit zgomotoasă când a fost interpretat imnul național chinezesc și unii oameni au început să huiduie.
Hong Kong, o fostă colonie britanică, continuă să participe separat de China la Jocurile Olimpice, deși a trecut sub suveranitate chineză în 1997.
Victoria lui Cheung a fost văzută de mulți ca un progres pentru sportivii din Hong Kong și un moment rar de unitate într-un oraș care a fost zguduit în ultimii ani de proteste antiguvernamentale.
Însă folosirea imnului național chinez pentru a marca victoria sa a fost controversată, deoarece a fost pentru prima dată când acesta a fost utilizat la o ceremonie de decernare a unei medalii olimpice pentru un atlet din Hong Kong.
Manifestanții pro-democrație din oraș au folosit ocazional simboluri din epoca colonială britanică pentru a marca sfidarea față de controlul tot mai strâns al Chinei asupra orașului s.
Protestatarii au fluturat adesea steagul epocii coloniale la demonstrațiile pro-democrație care au avut loc în oraș în 2019, în timp ce unii dintre miile de locuitori din Hong Kong care s-au aliniat în fața consulatului britanic pentru a aduce un omagiu reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, după moartea acesteia în septembrie, au văzut acțiunile lor ca pe o formă subtilă de protest.
Adunările publice s-au rărit din iunie 2020 de când China a impus o lege a securității naționale pentru a stinge protestele tot mai puternice.
În aceeași lună, autoritățile locale din Hong Kong au introdus o legislație care a transformat insultarea imnului național chinez într-o infracțiune pedepsită cu până la trei ani de închisoare și o amendă maximă de 6.400 de dolari.
(sursa: Mediafax)