Jurnalul.ro Editoriale Imunitate prezidențială sau egalitate în fața legii?

Imunitate prezidențială sau egalitate în fața legii?

de Serban Cionoff    |   

Agenda publică pentru săptămâna viitoare se anunță a fi una extrem de palpitantă. La loc de frunte aflându-se evenimentul programat pentru joi 15 noiembrie, când, la orele 15 fix, Carmen Iohannis trebuie să vină la Parchetul General. Dar nu într-o vizită particulară, de curtoazie și nici însoțindu-și elevii la o întâlnire cu neosteniții căutători de dreptate, ci pentru a fi audiată într-un dosar deschis în urma plângerii penale formulate de către confrații de la LuJu.ro. Dosar în care domnia sa apare, împreună cu soțul, Klaus Iohannis și notarul Radu Gabriel Bucșă, fiind acuzați de abuz în înscrisuri, fals, spălare de bani și organizare a unui grup infracțional în vederea obținerii de foloase nelegale însumând 320.000 de euro. Deocamdată, procurorii fac o cercetare in rem, așa că nu putem și nici nu trebuie să îi aplicăm doamnei Carmen Iohannis  epitetele la care soțul domniei sale recurge ori de câte ori face refere la unul sau altul dintre adversari: „infractor” sau „penal”.

Iar dacă luăm în calcul faptul că dosarul este instrumentat de procurorul Cristian Lazăr- una și aceeași persoană cu procurorul de la Alba Iulia, care a dat rezoluția de clasare a unui dosar al  lui Klaus Iohannis, la acea vreme primar al municipiului Sibiu- avem o plauzibilă explicație a multitudinii semnelor de întrebare pe care le ridică subiectul.

  Las, și de data asta, unor persoane mai bine documentate să avanseze și să dezvolte ipoteze rezonabile în materie și mă rezum să aduc în discuție o întrebare pe care și-o pune orice om de bună credință și care, de acum, revine în dezbaterea publică. Întrebare care sună așa: după ce s-au prezentat la Parchetul General notarul Radu Gabriel Bucșă și Carmen Iohannis, cum se vor proceda procurorii în ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis? Îl vor cita, vor aștepta ca domnul președinte să le treacă pragul, de bună voie și nesilit de nimeni sau pur și simplu îl vor scoate din discuție? Răspuns: în nici-un caz procurorii nu îl vor deranja pe Klaus Iohannis! Motivul numindu-se imunitatea de care beneficiază Președintele României pe perioada exercitării mandatului.

 Argument perfect valabil, dar, aș zice, numai într-o abordare teoretică, de principiu. Fiindcă, practic, nu putem exclude posibilitatea ca, dascăl și exemplu de ordine și de corectitudine, Klaus Iohannis,în care mulți dintre noi am văzut întruchipare perfecțiunii juridice și morale, să vină în fața procurorilor pentru a-i ajuta să ajungă la adevărul faptelor. Am, în acest sens, ca argument imbatabil declarația pe care, în  campania electorală din anul 2014, candidatul Klaus Iohannis a făcut-o la Cluj Napoca. Citez: „Primul lucru la care vreau să renunț este imunitatea președintelui României”.

 Ce-i drept, după ce a câștigat bătălia pentru, domnia sa a fost acaparat de atât de multe trebi în serviciul binelui public, de aceea- și numai de aceea!- nu a avut vreme să își înfăptuiască promisiunea. Iată că, acum, are ocazia să o facă! Adică să se scoată de sub protecția imunității pe care i-o oferă mandatul de Președinte al României și să se pună la dispoziția procurorilor. Nu contest, pentru a traduce în fapte o asemenea opțiune Președintele României trebuie să parcurgă complicate proceduri, dar îmi este imposibil să cred că, în condițiile în care va lua decizia, nu va beneficia de susținerea necesară din partea instituțiilor statului de drept. Instituții care vor înțelege la justa valoare semnificația și implicațiile acestui gest, prin care Președintele Klaus Iohannis demonstrează că nu dorește „să împiedice justiția sa își facă treaba”(Klaus Iohannis dixit!).

   Gest de curaj și de demnitate,pe care îl așteptăm să fie asumat și exercitat de către Președintele Klaus Iohannis în temeiul egalității în sfera drepturilor drepturilor și îndatoririlor ce îi revin cetățeanului Klaus Iohannis așa după sunt ele definite în Constituția României.          

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri