Prețul lemnului continuă să crească, aceasta fiind un motiv de îngrijorare atât pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemn, cât și pentru industria mobilei care îl utilizează ca materie primă. Rezultatele licitațiilor organizate de Romsilva arată o agravare a crizei lemnului și o creștere a prețurilor pentru anul viitor.
La licitația organizată recent de o direcție silvică, prețul mediu a fost de 462 lei pe metrul cub, față de 147 lei pe metrul cub pentru producția anului 2021. Anul acesta, oferta de masă lemnoasă s-a redus la jumătate față de producția anului 2021 pe fondul unei incertitudini privind blocajele suplimentare care ar putea să apară din cauza suprareglementării evaluării de mediu a amenajamentelor silvice, care ar putea reduce în continuare volumele disponibile în piață.
Industria mobilei, puternic lovită
Prețurile exagerat de mari și deficitul de resurse conduc la direcționarea materiei prime către lemn de foc, afectând aprovizionare industriei. O industrie care susține 150.000 locuri de muncă și are un excedent în balanța comercială de 3,5 miliarde de euro. Aceste efecte sunt rezultatul unui deficit artificial creat în piață. În România se exploatează anual mai puțin de 65% din creșterea pădurii și se acumulează un volum de masă lemnoasă nerecoltată de aproximativ 25 milioane metri cubi anual. Conform Inventarului Forestier Național, în perioada 2012-2017 s-a acumulat un volum nerecoltat de 133 milioane metri cubi.
„Tema merită să fie abordată și din altă perspectivă. Lemnul furnizează o energie termică ieftină, accesibilă bazată pe o resursă internă, la jumătate de preț față de cea bazată pe combustibili fosili”.
Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industria Lemnului - Prolemn.
Energia termică verde, fără subvenții
În această iarnă, prețul gigacaloriei produse în CET-urile bazate pe combustibili fosili este de aproximativ 320 de lei, fără TVA. La Suceava, funcționează cea mai modernă centrală în regim de cogenerare care folosește biomasa forestieră și din agricultură pentru producția de energie termică și electrică. Prețul gigacaloriei este de 142 lei, fără TVA, adică de aproape 2,5 ori mai mic decât cel pe combustibili fosili. „În mod paradoxal, statul subvenționează încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia termică verde, din biomasă, nu este susținută. Nu doar că populația care se încălzește cu lemne nu beneficiază de nici un sprijin, dar prin sistemul SUMAL 2.0 accesul la resursa de lemn de pe proprietățile forestiere mici și din vegetația forestieră din afara fondului forestier a fost îngreunată atât de mult, încât pur și simplu se îngrădește accesul la resursa de lemn de foc esențială pentru populația rurală, a mai spus Cătălin Tobescu.
UE nu interzice folosirea lemnului de foc
În spațiul public este promovată, în ultima perioadă, o informație incorectă privind interzicerea, printr-o directivă europeană, a folosirii lemnului de foc. În fapt, nu există o astfel de directivă, iar prin planul național de redresare și reziliență (PNRR), România s-a angajat doar la o serie de reforme pentru protecția mediului și a biodiversității, respectiv, să diversifice mixul energetic în sectorul încălzirii populației, reducând componenta de biomasă forestieră.