Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria de apărare, la limita supraviețuirii

Industria de apărare, la limita supraviețuirii

de Adrian Stoica    |   

Industria de apărare românească se îndreaptă cu pași mari spre colaps, iar sindicaliștii spun că au fost aduși la disperare de indiferența cu care ministrul Economiei Claudiu Năsui tratează problemele acestui sector. În prezent, gradul de încărcare al sectorului cu comenzi militare este de numai 4%, iar din cei 406 milioane de lei solicitați pentru investiții fabricile din industria de apărare au primit doar 6 milioane de lei, a declarat pentru cotidianul Jurnalul Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA), sector care numără peste 11.000 de angajați. În 2020 valoarea exporturilor românești de armament s-a redus la 114 milioane de euro, fiind unul dintre cei mai slabi ani de după 1989.

 

În condițiile în care ministrul Economiei Claudiu Năsui evită sistematic discuțiile cu sindicatele din ramura de apărare pentru găsirea unor soluții care să sprijine acest sector, ele s-au îndreptat spre Parlament. La începutul acestei săptămâni au avut o întâlnire cu membrii Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, urmând ca în perioada următoare să continue aceste întâlniri și cu reprezentanții Comisiilor de apărare și siguranță națională din cele două Camere ale Parlamentului.

 

Ministrul Economiei refuză dialogul

 

Potrivit lui Constantin Bucuroiu, reprezentanții ASIAA au avut o singură întâlnire cu ministrul Claudiu Năsui de la numirea acestui în funcție, dar și ea a fost lipsită de orice finalitate. „A venit la întâlnirea cu noi total nepregătit. Și această întâlnire a acceptat să o avem doar după ce am amenințat că ieșim în stradă. Deși societățile din industria de apărare țin de Ministerul Economiei, aici ne lovim de un zid, în timp ce cu Ministerul Apărării Naționale avem o relație foarte bună”, ne-a declarat liderul de sindicat. Dacă de la ministrul Năsui nu se așteaptă la nimic, bun, în schimb, veștile bune vin de la Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, care a anunțat recent că pentru acest an comenzile ministerului pentru industria de apărare au crescut de la 1,5 miliarde de lei, la 1,8 miliarde de lei.

 

Năsui, preocupat doar de schimbarea CA-urilor

 

Lipsa de viziune și de strategie pentru viitor a Ministerului Economiei este completată de schimbarea pe bandă rulantă a membrilor Consiliilor de Administrație ale societăților din acest sector. Sindicaliștii spun că sunt numiți prieteni și apropiați, persoane care nu au nicio pregătire și cunoștințe în domeniul apărării, iar în unele cazuri aceste persoane se află chiar în conflict de interese. Acesta este doar un pas al politicii de „înnoire” a ministrului Năsui și a USR-PLUS, pentru că în perioada următoare se va trece și la schimbarea conducerilor executive ale acestor societăți, mai susține liderul ASIAA.

 

106 milioane de lei i s-a alocat anul trecut industriei de apărare pentru retehnologizarea și modernizarea liniilor de producție, pentru a putea fi compatibile cu standardele NATO.

 

Modificarea Legii 232 bate pasul pe loc

 

O altă problemă adusă în atenția deputaților din Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare a fost și statutul incert al societăților care compun sectorul. Deşi prin Legea 232 privind industria de apărare ele sunt considerate drept societăţi de interes naţional, Fiscul le judecă după Legea 31/1990 a societăţilor comerciale (cu completările şi modificările ulterioare). Sindicatele au pregătit o serie de modificări pe care le-au transmis încă de anul trecut la Departamentul Juridic din cadrul Ministerului Economiei, dar de acolo nu a mai venit niciun răspuns.

 

Datoriile pun presiune pe redresare

 

În anul 2014 statul a şters datorii de 1,1 miliarde de lei companiilor din industria de apărare. Anularea obligaţiilor fiscale era decisă prin ordonanţă de urgenţă, în nota de fundamentare fiind invocat inclusiv context regional geopolitic care „impune întărirea capacităţii de apărare” a României. Un context care este mult mai periculos astăzi, dar care găsește industria de apărare tot într-o situație critică. În vara lui 2019, fostul Guvern Dăncilă lua în calcul să şteargă arieratele bugetare ale unor companii din industria naţională de apărare, unde este unic acţionar, care înregistrează datorii de 59,78 milioane lei şi să convertească în acţiuni obligaţiile fiscale ale unor societăţi din industria de apărare care aveau datorii de 102,02 milioane lei. Justificarea acestui demers era că unii operatori economici nu au surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii. Guvernul Dăncilă avea să cadă însă în urma unei moțiuni de cenzură, iar ștergerea datoriilor nu s-a mai făcut. La 31 decembrie 2020, datoriile se ridicau la suma de 768.251 de lei. În schimb, datoriile statului către societățile din industria de apărare, care conform HG 979/2000 reprezintă cheltuieli fixe aferente gradului de neutilizare a capacităților de producție pentru apărare, sunt duble. „Aceste lucruri prim-ministrul Florin Cîțu le cunoaște bine, pentru că i le-am prezentat când era ministrul Finanțelor în Guvernul Orban”, mai spune liderul ASIAA. 

 

Valoarea exporturilor românești de armament (mil. euro)

2020        114

2019        143

2018        195

2017        193

2016        181

2015        160

Sursa: Departamentul pentru Controlul Exporturilor

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri