Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria produselor textile, cel mai ridicat număr al insolvenţelor

Industria produselor textile, cel mai ridicat număr al insolvenţelor

Industriile cu cel mai ridicat număr al companiilor insolvente prin raportare la 1.000 de companii active sunt fabricarea produselor textile, producţia şi furnizarea de energie electrică, asanarea şi îndepărtarea gunoaielor şi industria extractivă şi construcţii, reiese din datele prezentate miercuri de reprezentanţii Coface.

 

"Din totalul celor 8.256 de companii insolvente în 2017, 4.185 au depus declaraţiile financiare înainte de intrarea în incapacitate de plată. Pentru acestea, au fost calculaţi indicatorii financiari pentru ultimele 5 exerciţii financiare precedente, cifrele fiind consolidate la nivelul întregului eşantion al firmelor insolvente. Rezultă, astfel că nivelul veniturilor a scăzut semnificativ în ultimii 3-4 ani prealabil intrării în incapacitate de plată. Cifra de afaceri medie din 2016 a fost de 2,1 milioane lei, cu 28% mai puţin decât anul anterior şi cu 30% mai mică decât cea din 2012, nivelul de vârf al veniturilor pentru aceste companii", informează reprezentanţii Coface.

În contextul scăderii semnificative a veniturilor, aceste companii au demonstrat o capacitate limitată de a se restructura.

"Flexibilitatea redusă şi incapacitatea de a se restructura eficient au fost determinate de nivelul foarte ridicat al cheltuielilor fixe. Acestea din urmă au fost alimentate de investiţiile majore în activele fixe, în condiţiile în care ponderea acestora în totalul activelor a crescut constant, de la 36% în 2012, la 44% în 2016. Pierderile consolidate s-au ridicat la 9,3% din nivelul cifrei de afaceri. Gradul de îndatorare a companiilor respective a crescut constant, de la 85% în 2012, la aproximativ 104% în 2016. Dinamica a fost determinată de acumularea de pierderi care au erodat nivelul capitalurilor proprii, aportul foarte scăzut de capitalizare din partea acţionariatului şi necesitatea de suplimentare a datoriilor pentru a gestiona presiunile asupra lichidităţii", menţionează sursa citată de agerpres

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri