Chiar dacă bacteria există de obicei în intestinul uman, aceasta nu produce infecții sau alte boli la acel nivel. Doar după ce a ajuns în alte regiuni ale corpului, Klebsiella începe să infecteze zona și să creeze complicații medicale.
Întrucât bacteria este foarte des întâlnită în medii spitalicești, atunci când există simptome asociate cu infecții ale tractului urinar, endocardită sau meningită, se va efectua și un test de anticorpi Anti-Klebsiella, pentru a verifica prezența acestui patogen [1].
Afla din continuarea acestui articol câteva lucruri importante despre Klebsiella, pentru a fi mai bine informat cu privire la sănătatea ta și la opțiunile pe care le ai la dispoziție!
Cum se răspândește bacteria?
Infecția cu Klebsiella este cauzată de bacteria Klebsiella pneumoniae, în urma pătrunderii acesteia în organism. Căile de răspândire a patogenului pot include:
-
contactul direct cu persoana infectată - atunci când plaga este atinsă de mâinile contaminate ale persoanei infectate;
-
echipament spitalicesc - cum ar fi folosirea aparatelor de ventilație artificială.
În general, persoanele sănătoase nu vor dezvolta aceasta infecție. Riscul este mai ridicat în rândul pacienților care:
-
suferă de alte afecțiuni cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), afecțiuni renale, biliare sau boli vasculare periferice;
-
sunt conectați la un cateter urinar;
-
suferă de cancer;
-
consumă alcool în mod necorespunzător [2].
Care sunt simptomele infecției cu Klebsiella?
Locația infecției va determina simptomele prezentate și tratamentul necesar. Dacă bacteria duce la dezvoltarea pneumoniei, atunci simptomele pot include febră, tuse, durere în piept și greutate în respirație (dispnee) [3].
În ceea ce privește infecțiile tractului urinar, acestea se pot manifesta prin nevoie frecventă de a urina, urină tulbure, febră, durere în timpul urinarii etc.
În cazuri mai rare, Klebsiella pneumoniae poate cauza meningită bacteriană, caracterizată prin inflamarea membranei care acoperă creierul și măduva spinării. Această problemă se poate manifesta prin febră, durere de cap, greață și vărsături etc.
Deoarece infecția cu Klebsiella poate cauza numeroase afecțiuni, semnele și simptomele prezentate pot fi greu de catalogat inițial, motiv pentru care sunt efectuate teste și analize specifice, pentru a depista cauza cât mai curând posibil [2].
Opțiunile terapeutice
Infecția cu Klebsiella poate fi foarte periculoasă, mai ales în cazul persoanelor care sunt deja bolnave și care au un sistem imunitar slăbit. Din acest motiv, medicul va recomanda un tratament cu antibiotice cât mai curând posibil, iar dacă tulpina este rezistentă, acesta va încerca o combinație de mai multe medicamente.
Dacă nu ești internat în spital, iar medicul ți-a prescris un astfel de tratament, atunci este important să respecți atât planul de administrare, cât și dozajul, pentru ca medicamentul să aibă efectul dorit și pentru a preveni eventuale complicații sau reacții adverse [3].
Metode de prevenire a infecției cu Klebsiella
Întrucât bacteria se poate răspândi de la persoană la persoană sau de la contactul cu obiecte contaminate, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul de infectare, cum ar fi:
-
Spălatul corespunzător pe mâini înainte de masă, înainte de a atinge ochii, gura sau nasul și după folosirea toaletei sau atingerea altor obiecte;
-
Folosirea săpunurilor și soluțiilor antibacteriene, pentru un nivel mai ridicat de protecție;
-
Dacă vei fi internat în spital, discută cu personalul medical despre procedurile implementate pentru prevenirea răspândirii infecțiilor;
-
În cazul în care nu mai este nevoie de cateter urinar, cere îndepărtarea acestuia cât mai curând posibil;
-
Discută cu familia ta despre febră și alte simptome asociate cu această infecție, pentru a putea observa mai ușor orice abatere de la normal [4].
Infecția cu Klebsiella este foarte ușor de contractat, mai ales dacă te afli în medii spitalicești. Din acest motiv, este necesară obținerea tratamentului corespunzător cât mai curând posibil, pentru a preveni potențiale complicații.
Discută cu medicul tău de familie dacă prezinți simptome asociate cu această infecție, mai ales dacă prezinți anumiți factori de risc sau ai fost externat recent din spital!
Referințe:
-
“Klebsiella Pneumoniae in Healthcare Settings.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/hai/organisms/klebsiella/klebsiella.html. Data accesării: 01.11.2022
-
Nunez, Kirsten. “Klebsiella Pneumoniae Infection: Symptoms, Causes, Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/klebsiella-pneumonia#causes. Data accesării: 01.11.2022
-
“Klebsiella Pneumoniae Infections? Symptoms and Treatments.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/klebsiella-pneumoniae-infection. Data accesării: 01.11.2022
-
Welch, Ashley, et al. “What Is a Klebsiella Pneumoniae Infection? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention.” EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/klebsiella-pneumoniae/guide/. Data accesării: 01.11.2022