Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce trebuie să știi despre înțepătura de purice. Simptome și tratament

Ce trebuie să știi despre înțepătura de purice. Simptome și tratament

de Redacția Jurnalul    |   

Sângele animalelor și oamenilor constituie hrana puricilor. Întepătura acestora se poate observa pe piele, sub forma unor umflături mici.

Astfel că înțepăturile puricilor arată ca umflături de dimensiuni reduse, potrivit Medical News Today. În tonurile mai deschise ale pielii, pot avea o pată roșie centrală. În tonurile de piele mai închise, umflăturile pot avea o culoare similară cu pielea din jur sau o nuanță de maro mai închisă.

Puricii înțeapă oamenii de obicei la nivelul gleznelor și în partea inferioară a piciorului. Umflăturile crează senzația de mâncărime și disconfort.

Rarerori acestea duc la complicații, care sunt fie de natură infecțioasă, fie alergică. Totodată, scărpinarea în zona înțepăturilor poate provoca o infecție secundată deoarece permite bacteriilor să pătrungă în piele sau în sânge. Simptomele sunt: umflături, roșeață, decolorare, puroi, scurgeri sau febră. 

Dacă înțepăturile de purice capătă o nuanță violet, aceasta sugerează existența unei vânătăi sau o reacție alergică gravă care are ca rezultat inflamație și decolorare, și pot să apară inclusiv nuanțe roșiatice. Nuanța de violet poate fi cauzată de ruperea vaselor de sânge de sub piele, care poate rezulta din scărpinatul zonei afectate de înțepătura de purice, conform MedicineNet.

Riscuri și tratament

Printre cele mai frecvent întâlnite boli pe care le pot răspândi prin înțepătura de purice sunt:

  • Tifos - apare atunci când puricii sunt  infectați cu bacteria Rickettsia typhi
  • Febra pătată - apare din cauza bacteriei Rickettsia felis, care se află mai ales la puricii purtați de pisică.

Dacă observi o înțepătură de purice, este indicat să speli pielea cu apă și săpun. Dacă ai senzația de mâncărime, pune comprese reci sau o loțiune pe bază de calamină.

În cazul urticariei, umflăturilor sau senzațiilor de mâncărime severe, cere sfatul unui farmacist sau al unui medic. Ți se pot recomanda antihistaminice sau un corticosteroid local.

Dacă prezinți semne de infecție, un medic îți poate prescrie antibiotice, potrivit medicool.ro.

 

Subiecte în articol: purice intepatura
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri