Jurnalul.ro Ştiri Educatie Invitație la fraudă, pe internet: copiază inteligent la examene!

Invitație la fraudă, pe internet: copiază inteligent la examene!

de Diana Scarlat    |   

Cu 135.000 de elevi care s-au înscris anul acesta la examenul de bacalaureat și alte sute de mii de studenți din toată țara, care dau examene, piața fraudelor a înflorit. Pe internet au apărut pagini și magazine online cu reclamă explicită, care oferă aparatură pentru copiat la examene, dar și consultanță de specialitate celor care investesc pentru a comite fraude. Fenomenul nu a fost sesizat de Ministerul Educației la Parchetul General și până acum nu a existat nicio plângere la Poliție.

În ultimii ani au apărut afaceri înfloritoare care au ca obiect de activitate fraudarea examenelor. Pe lângă deja celebrele site-uri care vând lucrări de licență, cu prețuri derizorii, de 100-150 de lei bucata, s-au dezvoltat foarte mult magazinele online care vând tehnologie de ultimă generație pentru copiat la examene. Oferta pentru bacalaureatul de anul acesta este halucinantă: discounturi de sezon, indicații tehnice, sloganuri publicitare, asigurări pentru eficiență, oferite de experți în fraudă și garanții de 24 de luni, cu posibilitate de returnare a produsului sau înlocuirea lui, ca pentru orice aparate electronice sau electrocasnice. Printre cele mai incredibile sloganuri sau titluri de site se numără: „Copiază inteligent!”, „www.copiaza.eu”, „www.casti-pt-examene-aici”, „Sistemecopiat.ro” și alte invitații la fraudă care se bucură de libertate absolută pe internet.

Indicații tehnice și consultanță

Site-urile care vând „casca japoneză” pentru copiat la examene oferă și servicii de consultanță, promovate cu profesionalism, de specialiști în domeniu. Astfel, potențialul client care se gândește să comită o fraudă este încurajat printr-un capitol special al magazinului online, astfel: „Cum te ajutăm? Simți că informațiile inutile, dar obligatorii, devin un impediment? Stresul intins la cote maxime? Oboseala pune presiune asupra ta? Nu-ți face griji, acestea nu mai sunt o piedică! SistemeCopiat.ro vine în ajutorul tău, prin soluționarea, combaterea și, nu în cele din urmă, reușita examenului tău! Achiziționează-ți cu încredre produsele noastre și ești promovat!”. Un alt magazin online le oferă clienților o schemă explicită pentru utilizarea dispozitivelor și specificații tehnice: “Casca Japoneză Micro F: Dimensiunea ei mică poate fi considerată un avantaj foarte mare, deoarece permite pătrunderea completă a căștii în canalul urechii, astfel încât din exterior nu poate fi văzut nimic (…) Mai multe găuri, deci mai putine șanse să se înfunde cu ceară, pe când celelalte modele cu o gaură se pot înfunda. Dacă casca s-a infundat, e puțin probabil să o poți curăța și să mai meargă”.

Poliția nu se poate autosesiza, MEN nu ia măsuri

Singura măsură pe care a luat-o Ministerul Educației Naționale pentru prevenirea fraudelor este regulamentul pentru bacalaureat, care li se aduce la cunoștință candidaților. Elevii sunt puși să semneze că au luat la cunoștință ce nu au voie să facă în timpul examenelor și faptul că ar putea fi eliminați din bacalaureat, dacă se va constata că au copiat sau că au avut intenția să fraudeze examenele. Numai procurorul poate să dispună așa ceva, pe baza unui mandat. Pentru asta, trebuie să existe sesizări la Parchetul General și să existe probe. Vina e a supraveghetorilor, dacă se întâmplă așa ceva. Aparatura de bruiaj nu se poate folosi, legal, de către o instituție, fără un dosar penal. Nici nu există dotări tehnice necesare”, expliă reprezentanții IGPR. Conform legislației în vigoare, o altă variantă care ar da posibilitatea polițiștilor și procurorilor să intervină în comerțul cu aparate de copiat la examene ar fi să depună plângere clienții nemulțumiți, care nu au reușit să copieze și-l reclamă pe vânzător, pentru înșelăciune. Dar fiecare site se laudă cu „peste 5000 de persoane mulțumite” și cu rezultatele care demonstrează eficiența produselor: “97 % din clienți au trecut examenele cu bine”.

Astăzi, 135.000 de absolvenți de liceu susțin prima probă scrisă a bacalaureatului, la Limba și Literatura Română. Marţi, pe 27 iunie, minorităţile naţionale vor susţine examenul la Limba Maternă. Miercuri, pe 28 iunie, absolvenții vor susţine proba obligatorie a profilului, iar vineri, pe 30 iunie, proba la alegere a profilului.

Rezultatele, înainte de contestaţii, se vor afişa pe 5 iulie, iar notele după contestaţii, pe 10 iulie. Pe lângă pregătirea pentru probele examenului, este necesar ca elevii să cunoască foarte bine ce anume nu au voie să facă la Bacalaureat. În fiecare an sunt candidați eliminați din examen, pentru că nu respectă regulamentul. Candidații vor semna un proces-verbal, în sala de examen, înainte defiecare probă, prin care menționează că știu că daca intenționează să copieze sau sunt prinși copiind vor fi eliminați automat din BAC și nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri