Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: O femeie care a mâncat la restaurant fără hijab a fost arestată

Iran: O femeie care a mâncat la restaurant fără hijab a fost arestată

Forțele de securitate iraniene au arestat o femeie, după ce o fotografie cu ea și cu o altă femeie care mâncau la un restaurant din Teheran fără a purta eșarfa pe cap a circulat pe internet, a declarat vineri familia acesteia.

Fotografia a apărut miercuri, arătându-le pe cele două femei luând micul dejun într-o cafenea care, la fel ca majoritatea cafenelelor din Iran, este în mod tradițional patronată de bărbați.

Una dintre femeile din fotografie, Donya Rad, a fost arestată la scurt timp după ce fotografia a fost publicată online.

CNN a vorbit cu sora ei, care a declarat că agențiile de securitate au contactat-o pe Donya și au convocat-o pentru a-și explica acțiunile.

„După ce am vizitat locul desemnat unde a fost arestată, după câteva ore în care nu am primit nicio veste, Donya mi-a spus într-un apel scurt că a fost transferată în secția 209 a închisorii Evin”, a declarat sora ei pentru CNN.

Închisoarea Evin din Teheran este o instituție de notorietate brutală în care regimul îi încarcerează pe disidenții politici și este destinată exclusiv deținuților gestionați de Ministerul iranian al Informațiilor.

CNN a interpelat autoritățile iraniene în legătură cu presupusele arestări.

În ultimele zile, forțele de securitate ar fi reținut mai mulți iranieni influenți, printre care scriitoarea și poeta Mona Borzouei, fotbalistul iranian Hossein Mahini și fiica fostului președinte iranian Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, Faezeh Rafsanjani.

Cântărețul iranian Shervin Hajipour a fost, de asemenea, arestat săptămâna aceasta după ce a lansat un cântec emoționant bazat pe tweet-uri împărtășite de iranieni care exprimă sentimentele de ce protestează oamenii, potrivit ONG-ului Iran Human Rights.

Cântecul lui Hajipour, „For...”, a devenit viral pe internet, primind milioane de vizualizări și este distribuit masiv printre iranienii din interiorul și din afara țării.

Joi, pe coperta cotidianului Hamshahri, aliniat la stat, titlul era „Celebritățile tulburării”, cu o fotografie a fostului jucător de fotbal Ali Karimi, alături de actori și actrițe iraniene notabile care au susținut în mod vocal protestele. În articol se spune că aceștia „sunt unul dintre principalele motive pentru recentele proteste populare”.

„Nu noi suntem cei care provoacă tulburările. Noi suntem o picătură din partea poporului”, a declarat actorul iranian Ehsan Karamy într-o postare pe Instagram în care abordează afirmațiile făcute de autorități. „Nu induceți poporul în eroare. Urmăriți-i pe adepții liniei dure care au furnizat bucată cu bucată lemnele pentru acest incendiu”.

Represiunea guvernamentală a continuat după aproape două săptămâni de proteste, zeci de persoane murind în confruntările dintre forțele de securitate. Iran Human Rights estimează că s-a confirmat că cel puțin 83 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în timpul protestelor care au urmat morții lui Mahsa Amini.

Peste o mie de persoane care au legătură cu protestele au fost reținute până la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit agenției de presă de stat IRNA. Cel puțin 28 de jurnaliști arestați au fost arestați începând de joi, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor.

Amnesty International a declarat joi că „investighează autoritățile care efectuează arestări în masă ale protestatarilor și ale spectatorilor, precum și ale jurnaliștilor, activiștilor politici, avocaților și apărătorilor drepturilor omului, inclusiv ale celor care militează pentru drepturile femeilor și ale celor care aparțin grupurilor minoritare etnice oprimate”.

În ciuda numărului tot mai mare de morți și a represiunii feroce a autorităților, videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare arată protestatari care cer căderea establishmentului clerical în orașele Qom, Rasht și Mashhad.

CNN nu poate verifica în mod independent afirmațiile privind arestările sau detențiile. Un număr precis de protestatari arestați sau reținuți este imposibil de confirmat pentru cei din afara guvernului iranian. Cifrele variază în funcție de grupurile de opoziție, organizațiile internaționale pentru drepturile omului și jurnaliștii locali.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: iran
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri