Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul ar fi găsit formula bombei nucleare

Iranul ar fi găsit formula bombei nucleare

de Şerban Mihăilă    |   

„Vom rade de pe fața Pământului orașele Tel Aviv și Haifa, dacă americanii îndrăznesc să ne atace”, avertiza la începutul săptămânii un comandant al Gărzilor Revoluției, unitățile de elită ale armatei iraniene, în timp ce sute de mii de oameni mărșăluiau pe străzile Teheranului, arzând drapelele SUA și ale Israelului, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a Revoluției Islamice. Amenințarea nu este lipsită de acoperire, în condițiile în care iranienii par să fi găsit formula bombei nucleare.

O oficialitate iraniană de rang înalt a mărturisit că țara sa dispune de cunoștințele tehnice și chimice necesare pentru a produce arme nucleare, au dezvăluit jurnaliștii de la site-ul american „The Washington Free Beacon”, care au intrat în posesia unei traduceri din limba farsi a declarațiilor făcute de un apropiat al conducerii de la Teheran. Ahmad Khatami, membru important al Adunării Experților din Iran (care îl numeşte pe ghidul suprem al țării și este extrem de apropiată de ayatollahul Ali Khamenei), a afirmat recent că deținerea de arme nucleare „este vitală pentru capacitatea Iranului de a înfrunta SUA și pe aliații lor”, susține aceeași sursă. Khatami i-a descris apoi pe americani drept „criminali”. „Iranul nu a avut niciodată intenția de a construi bomba nucleară. Iranul are formula pentru aceasta, însă nu vrea să utilizeze arme de distrugere în masă. Este însă vital pentru noi să avem energie nucleară”, a spus oficialitatea iraniană. Comentariile lui Ahmad Khatami au urmat amenințărilor formulate de liderul suprem, Ali Khamenei, la adresa președintelui american, Donald Trump, a consilierului prezidențial pe probleme de Securitate Națională, John Bolton, și a secretarului de Stat, Mike Pompeo. Experți regionali citați de „The Washington Free Beacon” susțin că serviciile de informații ale SUA trebuie să ia în serios toate aceste amenințări, dincolo de valoarea lor propagandistică. Ei consideră că este foarte posibil ca informația în privința capacității Iranului de a produce arme nucleare să se dovedească adevărată. Între timp, Iranul continuă să producă și să testeze tehnologie balistică, dezvoltând rachete ce pot transporta ogive nucleare. Teheranul a efectuat deja lansări spațiale multiple, pe care SUA le consideră un paravan pentru testarea de tehnologie avansată, adică a rachetelor balistice intercontinentale. De altfel, anul trecut, Donald Trump a retras unilateral SUA din acordul nuclear internațional cu Iranul, pe care l-a ridiculizat cu vehemență încă de la începutul președinției sale, calificându-l drept „cea mai proastă înțelegere din istorie”. Prin tratat, Iranul se angajează să-și limiteze activităţile atomice, timp de un deceniu, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

O portiță periculoasă

Trump susține însă că acordul a fost negociat astfel încât să permită Teheranului să-și continue programul de rachete capabile să transporte ogive nucleare și, în același timp, nu-i oprește pe iranieni să finanțeze terorismul în Orientul Mijlociu, destabilizând astfel întreaga regiune. Deocamdată, el încearcă să-i convingă pe europeni să renegocieze textul tratatului pentru a opri programul balistic al Teheranului.

 

 

 

 

 

CITAT

„Iranul nu a avut niciodată intenția de a construi bomba nucleară, deși are acum formula pentru aceasta”.

Ahmad Khatami

Subiecte în articol: iran bomba nucleara
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri