Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul, în fața celei mai mari crize a ostaticilor 

Israelul, în fața celei mai mari crize a ostaticilor 

de Redacția Jurnalul    |   

Cu sute de mii de soldați mobilizați la granița cu Fâșia Gaza, autoritățile israeliene știu că ordinul de atac terestru poate însemna condamnarea la moarte a celor 150 de ostatici deținuți de Hamas în Teritorii. Este vorba de persoanele răpite sâmbătă, în prima zi a atacului, din sudul Israelului.

 

În culise, Qatarul, Egiptul, dar și alte țări încearcă să negocieze măcar eliberarea femeilor și copiilor, în schimbul a 36 de femei și adolescenți palestinieni aflați în închisoare, în Israel.

În mod normal, prioritatea Israelului ar fi recuperarea ostaticilor, însă acum este eliminarea Hamas - a explicat pentru BBC Michael Milstein, senior analist la Institutul pentru Politică și Strategie al Universității Reichman, cu o experiență de 20 de ani în serviciul militar de informații israelian. Furia care a cuprins ambele părți nu pare să mai fi lăsat loc concesiilor. În confruntări și-au pierdut viața 1.300 de israelieni și tot atâția palestinieni. 

 

Gaza a primit până acum peste 2.000 de lovituri aeriene dinspre Israel. Hamasul a amenințat că va ucide un ostatic pentru fiecare bombardament neanunțat în care mor civili. Analistul citat de BBC spune, însă, că Hamas nu este chiar dornic să țină ostatici copiii, bătrânii și femeile israeliene. Pe de o parte, aceștia au nevoie de îngrijiri speciale, în condițiile în care toți informatorii din Fâșia ai Israelului sunt în alertă. Pe de altă parte, este problema comunității internaționale, care nu poate vedea cu ochi buni luarea de ostatici civili. Mai degrabă, spune analistul, Hamas ar vrea să tragă maximumul de foloase în negocieri pentru eliberarea militarilor pe care i-a capturat.

 

Israelul are o vastă experiență în crizele ostaticilor. Serviciul său secret specializat, Sayeret Matkal, a fost fondat în 1957 și este similar cu Delta Force american sau SAS britanic. Unitatea și-a câștigat faima în 1976, în „Operațiunea Entebbe”, când un comando israelian a salvat ostaticii dintr-un avion Air France deturnat, aflat pe un aeroport din Uganda. În acțiune și-a pierdut viața un singur militar, care era chiar comandantul operațiunii. Se numea Yonathan Netanyahu și era fratele actualului premier al Israelului, Benjamin Netanyahu, cel care trebuie să hotărască acum în cea mai mare criză a ostaticilor din istoria țării.  

 

Israelul a oprit aprovizionarea Fâșiei Gaza cu electricitate, apă și combustibil. Singurele surse de curent electric din întreagă zonă sunt generatoarele, dar și acestea vor rămâne în curând fără combustibil. Autoritățile israeliene au anunțat că niciun robinet nu se va deschide până când Hamas nu va elibera ostaticii.

 

În precedentele confruntări, Crucea Roșie și ONU au putut securiza așa-zisele coridoare umanitare, prin care să furnizeze ajutoare populației. De data aceasta, Israelul nu a permis încă o asemenea acțiune. 

Se crede că ostaticii israelieni sunt ținuți în rețeaua de tuneluri și buncăre de sub Fâșia Gaza

 

Fiecare membru al Hamas este un om mort

Benjamin Netanyahu 

 

Fără electricitate, spitalele din Gaza riscă să se transforme în morgi

Comitetul Internațional al Crucii Roșii

Subiecte în articol: Israel ostatici
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri