Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia vrea birou NATO, din cauza Chinei

Japonia vrea birou NATO, din cauza Chinei

de Redacția Jurnalul    |   

Japonia se află în discuții pentru a deschide un birou de legătură NATO, primul de acest fel din Asia, a declarat miercuri ministrul de Externe al țării, Yoshimasa Hayashi, într-un interviu pentru CNN, afirmând că invazia Rusiei în Ucraina a făcut lumea mai puțin stabilă.

„Suntem deja în discuții, dar niciun detaliu (nu a fost) finalizat încă”, a declarat miercuri ministrul de Externe, Yoshimasa Hayashi, la CNN.

Hayashi a citat în mod specific invazia Rusiei în Ucraina anul trecut ca fiind un eveniment cu repercusiuni mult dincolo de granițele Europei, care a forțat Japonia să regândească securitatea regională.

„Motivul pentru care discutăm despre acest lucru este că, de la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, lumea a devenit mai instabilă”, a spus el.

„Ceva ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează doar la problema din Europa de Est, iar acest lucru afectează în mod direct situația de aici, din Pacific. De aceea, o cooperare între noi în Asia de Est și NATO devine din ce în ce mai importantă...”.

El a adăugat că Japonia nu este membră a tratatului NATO, dar că această mișcare transmite un mesaj prin care partenerii din Asia-Pacific ai blocului „se angajează într-o manieră foarte constantă” cu NATO.

Nikkei Asia a raportat pentru prima dată planurile de deschidere a biroului din Japonia miercurea trecută, citând oficiali japonezi și NATO fără a-i numi.

NATO are birouri de legătură similare în alte locuri, inclusiv în Ucraina și Viena. Biroul de legătură din Japonia va permite discuții cu partenerii de securitate ai NATO, cum ar fi Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, pe tema provocărilor geopolitice, a tehnologiilor emergente și disruptive și a amenințărilor cibernetice, a raportat Nikkei săptămâna trecută.

Într-o declarație pentru CNN săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al NATO a spus: „În ceea ce privește planurile de a deschide un birou de legătură în Japonia, nu vom intra în detaliile deliberărilor în curs de desfășurare între aliații NATO”. A adăugat că NATO și Japonia „au o cooperare de lungă durată”.

CNN a contactat NATO pentru comentarii miercuri, după declarațiile lui Hayashi.

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat unde de șoc în Europa și a determinat Finlanda și Suedia, țări nealiniate, să renunțe la neutralitate și să caute protecție în cadrul NATO, Finlanda aderând oficial la bloc luna trecută.

Un birou la Tokyo ar avea consecințe uriașe, în condițiile în care războiul din Ucraina și diviziunile tot mai profunde din Asia au făcut ca țări precum Japonia și Coreea de Sud să se apropie mai mult de partenerii lor occidentali - și să prezinte un front unit împotriva amenințărilor percepute mai aproape de casă, precum Coreea de Nord și China.

China, care a avertizat anterior împotriva extinderii NATO în Asia sau a apariției unui bloc similar în regiune, a răspuns deja cu furie la rapoartele anterioare privind posibilul birou japonez.

„Asia este un teren promițător pentru cooperare și un focar de dezvoltare pașnică. Nu ar trebui să fie o platformă pentru cei care caută lupte geopolitice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unei ședințe de informare de săptămâna trecută. Împingerea NATO spre est și interferența în problemele din Asia-Pacific vor submina cu siguranță pacea și stabilitatea regională”.

Vorbind miercuri pentru CNN, Hayashi a declarat că deschiderea oricărui birou NATO nu a fost menită să trimită un mesaj „către vreo țară anume”. Cu toate acestea, a adăugat el, mediul de securitate din Asia devine „din ce în ce mai sever și, de asemenea, mai complex” și a evidențiat China ca fiind „cea mai mare provocare pentru noi”.

De asemenea, el a subliniat Rusia, ca vecin al Japoniei, și amenințarea unui test nuclear nord-coreean, după luni de zile de avertismente din partea observatorilor că există o activitate reînnoită la situl de testare.

Hayashi a minimizat îngrijorările că deschiderea unui birou NATO la Tokyo ar putea inflama și mai mult tensiunile, spunând: „Nu cred că acesta este cazul”.

Țara are o constituție pacifistă încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, despre care a susținut că se reflectă în această mișcare.

„Nu jignim pe nimeni, ne apărăm de orice fel de interferențe și preocupări și, în unele cazuri, de amenințări”, a spus el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: japonia nato
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri