Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. De ce trebuie să avem un fond facultativ de pensii

Jurnalul bursier. De ce trebuie să avem un fond facultativ de pensii

Se tot vorbeşte în ultima perioada de problemele pe care legislația le creează administratorilor de pensii obligatorii administrate privat (Pilon II). În anul 2018, au existat scenarii care mergeau până la naționalizarea acestor fonduri de pensii sau oprirea contribuțiilor.

Să o luăm pe rând şi să explicăm că pensiile sunt de mai multe feluri :

-         Pensia pe care o primește fiecare persoană care a avut contracte de muncă (sau de altă natură) și a plătit contribuție de asigurări sociale (sau CAS) – se mai numește Pilonul I

-         Pensia obligatorie pe care angajatorul o plătește ca și CAS și din care statul transferă o parte la fondul de pensii obligatoriu administrat privat – se mai numește Pilonul II. Astăzi, statul roman, prin Casa Națională de Asigurări, transferă în fondul de pensii al fiecărui cetățean (ales individual sau arondat aleatoriu) o cota de 3,75% din contribuție. Procentul în alte perioade a fost mai mare și putea ajunge la maximum 6%.

-         Pensia facultativă de pensii administrată privat – unde fiecare contribuabil are opțiunea de a contribui la fondul pe care și l-a ales. Aici există un avantaj fiscal foarte important – acela al deducerii de la impozit a contribuției la fondul de pensii. Întrucât există o limită a deductibilității de 400 de euro/an pentru angajat și 400 euro/an pentru angajator – marea majoritate a contribuțiilor se situează în aceste limite. Această pensie se mai numește și Pilonul III.

-         Pensiile ocupaționale private – încă în stadiul de dezbatere la nivelul legislației naționale. Vom dezbate acest sistem de pensii în momentul în care vom avea legislație primară și secundară.

Astăzi o să ne îndreptăm atenția către pensia Pilon III întrucât oferă doar avantaje. Le vom enumera în cele ce urmează:

-         Îți conștientizează nevoia de economisire încă de la începutul carierei. Recomandarea noastră pentru salariaţi este întotdeauna aceea de a solicita în pachetul salarial o pensie privată Pilon III ca beneficiu în detrimenul altora. Să facem un simplu exercițiu – 400 euro pe an de la angajator x 35 ani înseamnă cel puțin 14.000 euro. Fără să luăm un calcul niciun randament, putem constata că s-au acumulat niște sume de bani interesante. Un alt exercițiu simplu este acela în care contribuie și angajatul cu 400 euro/ an – déjà am dublat suma la 28.000 euro. Las pe fiecare să simuleze ce ar însemna ca la această sumă (de 28.000 euro) în 35 de ani să adauge și un randament pe care fondul de pensii pe care l-a ales îl generează. S-ar putea ca rezultatul să fie unul convingător. Trebuie avut în vedere un aspect important, acela că există 3 tipuri de fonduri de Pilon III după gradul de risc, scăzut, mediu și ridicat. Astăzi, aproape toate fondurile de pensii Pilon III au asumat un grad de risc mediu.

-         Economisind la Pilonul III de pensii, statul oferă avantajul fiscal al deducerii contribuției de la impozitul pe venit. Un calcul extrem de simplu ne arată că dacă am început contribuția când impozitul pe venit este 16%, iar odată cu ajungerea la pensie constatăm că impozitul este de doar 10% (ca în prezent), putem să retragem toți banii acumulați (dacă am ajuns la pensie) cu impozit de 10%. Există și varianta de a retrage la pensie banii acumulați în sume lunare neimpozabile – aspect care se potrivește cu nevoia celor mai mulți contributori.

-         Sistemul de pensii Pilon III îți interzice să cheltuiești banii acumulați. Rolul pensiei Pilon III este acela de a economisi în timpul perioadei în care muncești fără să cheltuiești banii. Această măsură este foarte importantă pentru că de multe ori pe parcursul vieții apar tentații care pot conduce la cheltuirea acestor sume de bani. Beneficiul real al pensiei private îl constați în măsura în care la pensie ai acumulat pe tot parcursul vieții fără să cheltuiești din bani.

-         Siguranța sumelor de bani acumulate este garantată de sistemul legislativ extrem de complex din jurul fondurilor de pensii – care este la adăpostul naționalizării sau al turbulențelor legislative (așa cum se întâmplă cu Pilonul II de pensii în ultima perioadă). Sistemul complex din jurul fondurilor de pensii are în vedere existența unui administrator de fond de pensii care trebuie să respecte multe rigori legislative, a unei bănci depozitare a fondului, a unui auditor financiar al fondului și al societății de administrare a fondului, a unor auditori IT etc., toate sub supravegherea strictă a Autorității de Supraveghere Financiară.

-         Un ultim beneficiu al Pilonului III de pensii este acela că generează jucători ai pieței de capital care trebuie să aibă un rol foarte important în dezvoltarea pieței de capital românești prin susținerea mediului economic privat. În funcție de gradul de risc asumat prin documentele consitutive, fondurile de pensii pot fi extrem de active în zona bursieră românească, putând genera și susține jucători noi și de perspectiva la Bursa de Valori București.

 

Sper ca lucrurile menționate anterior să genereze un interes crescut pentru Pilonul III de pensii. Eu cred că merită.

Horia Gustă

Director General – Certinvest

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri