Jurnalul.ro Cultură Lansare Scena.ro #65 & dialog cu Bernd Isele (Deutsches Theater Berlin)  la Goethe-Institut București

Lansare Scena.ro #65 & dialog cu Bernd Isele (Deutsches Theater Berlin)  la Goethe-Institut București

de Magdalena Popa Buluc    |   

În data de 4 noiembrie, de la ora 19.00, va avea loc la Pavilionul Goethe-Institut (Calea Dorobanților 32) lansarea numărului 65 al revistei de artele spectacolului Scena.ro.

Evenimentul va crea, totodată, contextul unei întâlniri cu Bernd Isele, directorul Autor:innenTheaterTage (ATT) de la Deutsches Theater Berlin, unul dintre cele mai importante festivaluri de dramaturgie contemporană din spațiul germanic.

Numărul actual al revistei Scena.ro include un dosar special dedicat proiectului internațional multianual al Goethe-Institut NEW STAGES SOUTH-EAST (NSSE), lansat în 2021 cu scopul de a încuraja și sprijini crearea unor texte dramatice contemporane, pe teme actuale și stringente, dar și de a aduce împreună voci tinere, ancorate la realitățile societății în care trăim, și de a le promova pe scena de teatru din Europa de Sud-Est și Germania.

În acest context, dialogul de la București cu Bernd Isele își propune să aducă în atenția publicului de specialitate, dar și a publicului larg, cele mai noi tendințe din dramaturgia contemporană, precum și să definească mai clar rolul și importanța dramaturgului, din perspectiva în care este perceput termenul în spațiul germanic. Nu în ultimul rând, întâlnirea este concepută ca un spațiu de dialog între Bernd Isele și autori de texte dramatice și regizori din România.

De-a lungul carierei sale, Bernd Isele a colaborat cu numeroase teatre din Elveția și Germania:  în 2004/2005, a fost asistent invitat la Schauspielhaus Zürich, apoi din 2006 a lucrat ca dramaturg la Teatrul din Lucerna, unde a condus și Experimentierbühne UG, un spațiu performativ alternativ, dedicat teatrului contemporan. Este, totodată, editorul unei istorii a teatrului din Elveția Centrală, publicată în 2016 de Pro Libro. 

Din 2013 până în 2018, Bernd Isele a fost angajat la Staatstheater Stuttgart. A lucrat în operă cu Calixto Bieito și în teatru cu Christopher Rüping, Armin Petras, Christiane Pohle, Stephan Kimmig, Schorsch Kamerun etc.  Au urmat invitații la Berliner Theatertreffen și la alte festivaluri din Germania și din străinătate. Din 2014 până în 2018, Bernd Isele a predat, de asemenea, dramaturgie la Academia pentru Artele Spectacolului din Baden-Württemberg.

Din 2018 este angajat la Deutsches Theater Berlin. În calitate de dramaturg, Bernd Isele a coordonat proiectele de colaborare cu teatrul partener incluziv RambaZamba și diverse montări și premiere mondiale pe texte de Elfriede Jelinek, René Pollesch, Nino Haratischwili, Ingrid Lausund, Moritz Rinke, Peter Handke, Ferdinand Schmalz, Rosa von Praunheim, precum și pe textele multor autori mai tineri. Premierele mondiale au fost prezentate la Wiener Festwochen, Mülheimer Theatertage, Radikal jung, Heidelberger Stückemarkt, Frankfurter Positionen etc.. Tot din 2018, Bernd Isele conduce Autor:innenTheaterTage - festivalul pentru dramaturgie contemporană de la Deutsches Theater. După ce direcția artistică a renumitei instituții teatrale din Berlin a fost preluată de către Iris Laufenberg,  Isele a extins Autor:innenTheaterTage într-un program de rezidențe și de susținere a dramaturgiei contemporane pe tot parcursul anului. Nu în ultimul rând, Bernd Isele a publicat articole despre teatrul lui Elfriede Jelinek, Peter Handke, Fritz Kater și alții și a editat o antologie despre interrelația dintre autor și teatru (Das Glück, zu sprechen, ohne zu wissen, mit wem. Autor:innen Theater Texte), apărută la Alexander-Verlag în 2022.

Lansarea numărului 65 al Scena.ro și dialogul cu Bernd Isele, care vor avea loc pe 4 noiembrie, de la ora 19.00, la Pavilionul Goethe-Institut, sunt organizate de revista Scena.ro și Goethe-Institut București. Evenimentul va marca, totodată, un moment aniversar: anul acesta, pe 26 noiembrie, Goethe-Institut împlinește 45 de ani de activitate în România.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar dialogul se va desfășura în limba engleză.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri