Update 50 de persoane au fost evacuate astăzi, 6 mai, de la uzina Azovstal din Mariupol, anunță vicepremiera ucraineană Irina Vereșciuk.
„La Azovstal au avut loc lupte și alte provocări. Inamicul încalcă în mod constant încetarea focului. Prin urmare, evacuarea a fost foarte lentă. Cu toate acestea, astăzi am reușit să scoatem 50 de persoane – femei, copii și bătrâni din Azovstal. Mâine dimineață vom continua operațiunea de evacuare”, a declarat Vereșciuk.
Update Forțele armate ucrainene din regiunea Harkov au preluat controlul asupra localităților Oleksandrivka, Fedorivka, Ukraiinka, Shestakovo, Pobeda și a unei părți din satul Cherkasy, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Inamicul blochează anumite localități izolate din regiunea Harkov și bombardează sistematic zonele în care sunt concentrate trupele ucrainene cu o intensitate ridicată, inclusiv prin utilizarea de lansatoare de rachete multiple. Inamicul a desfășurat, de asemenea, o ofensivă în direcția Novaa Dmîtrivka, dar fără succes”, susține Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Update Ucraina şi Rusia au efectuat, vineri, un nou schimb de prizonieri, fiind repatriaţi 41 de cetăţeni ucraineni, anunţă autorităţile de la Kiev, fără a dezvălui câţi militari ruşi au fost eliberaţi, informează cotidianul Le Monde.
"A avut loc un nou schimb de prizonieri: 41 de persoane, inclusiv 11 femei, au fost repatriate; revin acasă 28 de militari şi 13 civili", a declarat vineri vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk.
Kievul nu a precizat câţi militari ruşi au fost eliberaţi vineri.
Mai multe schimburi de prizonieri au avut loc între Kiev şi Moscova de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie. Precedentul schimb de prizonieri avusese loc pe 30 aprilie.
Update Centrul pentru Combaterea Dezinformării din subordinea Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei a cerut ucrainenilor sa acorde o atenție deosebită alertelor de raid aerian din 8 și 9 mai din cauza riscului de bombardamente în masă.
„Deoarece trupele ruse nu se pot lăuda cu realizări semnificative pe front de Ziua Victoriei, crește riscul bombardării în masă a orașelor ucrainene în aceste zile. Prin urmare, vă îndemnăm să răspundeți cu atenție deosebită la semnalele raidurilor aeriene”, a anunțat pe Telegram Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina.
Update Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu cunoaște nimic despre presupusul atac cu rachete asupra navei ruse, despre care anterior a scris prea ucraineană.
„Nu, nu avem astfel de informații”, este spus Peskov, citat de TASS.
Update Agenția din Odesa „Dumskaia” scrie că o fregata rusă a luat foc în apropierea Insulei Șerpilor. Potrivit datelor preliminare, precizează jurnaliștii de la Dumskaia, cauza incendiului a fost lovitura unei rachete anti-navă „Neptun”.
Adjunctul Poporului Alexei Goncearenko susține că este vorba despre fregata „Amiral Makarov”. Partea rusă nu a comentat încă incidentul.
Update Ministerul britanic al Apărării anunță că trupele ruse continuă pentru a doua zi asaltul asupra uzinei „Azovstal” – în ciuda declarațiilor Rusiei privind încercarea de a bloca teritoriul uzinei.
„Noua încercare a Rusiei de a prelua controlul asupra teritoriului uzinei „Azovstal” este probabil legată de viitoarele sărbători de Ziua Victoriei și de dorința lui Putin de a obține un succes simbolic în Ucraina.
„Asaltul asupra fabricii costă Rusiei pierderi considerabile de personal, echipament și muniție și leagă o parte din forțele sale în sudul Ucrainei”, mai anunță Ministerul britanic al Apărării.
Update O a treia operațiune de evacuare a civililor din Mariupol urmează să aibă loc vineri, potrivit ONU, în timp ce au fost raportate noi lupte pentru controlul oțelăriei unde rezistă ultimii apărători ucraineni, scrie BBC.
De asemenea, se crede că aproximativ 200 de civili se ascund în buncărele din uzină.
Update Trupele ruse au bombardat uzina chimică „Azot” din Severodonețk, anunță șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai. Potrivit acestuia, bombardamentul a avut loc în seara zilei de joi, 5 mai. Tot în oraș, în urma bombardamentelor, au fost avariate 12 clădiri, două persoane au fost ucise.
Pe lângă Severodonețk, au fost lovite Lisiciansk, Orehove, Gorsk și Popasna.
Update Aproximativ 500 de civili au fost evacuați de la uzina „Azovstal” din Mariupol și din zonele adiacente, spune secretarul general al ONU António Guterres.
Update Luptele au distrus sau avariat aproape 400 de spitale și centre medicale, afirmă Zelenski
Invazia Rusiei în Ucraina a dus la devastarea a sute de spitale și a altor instituții medicale și i-a lăsat pe medici fără medicamente pentru combaterea cancerului sau fără posibilitatea de a efectua intervenții chirurgicale, a declarat președintele Volodymyr Zelenski, citat de Reuters.
Zelenski a spus că multe zone din estul și sudul Ucrainei, principalele câmpuri de luptă, nu aveau nici măcar antibiotice de bază.
"Dacă luăm în considerare doar infrastructura medicală, începând de astăzi, trupele rusești au distrus sau au deteriorat aproape 400 de instituții de sănătate: spitale, maternități, ambulatorii", a declarat Zelenskiy într-un discurs video pentru un grup medical de caritate.
În zonele ocupate de forțele rusești, situația este catastrofală, a spus el.
"Acest lucru echivalează cu o lipsă totală de medicamente pentru pacienții cu cancer. Înseamnă dificultăți extreme sau o lipsă completă de insulină pentru diabet. Este imposibil să se efectueze intervenții chirurgicale. Înseamnă chiar, pur și simplu, lipsa antibioticelor".
Într-unul dintre cele mai denunțate acte din timpul războiului, o maternitate a fost aproape distrusă pe 9 martie în orașul port asediat Mariupol. Rusia a susținut că imaginile cu atacul au fost înscenate și că locul a fost folosit de grupuri armate ucrainene.
Kremlinul afirmă că vizează doar situri militare sau strategice și că nu vizează civili. Ucraina raportează zilnic victime civile în urma bombardamentelor și luptelor rusești și acuză Rusia de crime de război. Rusia neagă acuzațiile.
Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat că 25 de persoane au fost rănite în bombardamentele intense din orașul Kramatorsk, locul unde luna trecută a avut loc un atentat cu bombă la o gară de cale ferată în care au murit peste 50 de persoane. El a precizat că un total de 32 de clădiri rezidențiale au fost avariate în bombardamente.
Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă ale Rusiei și Ucrainei.
Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o "operațiune specială" pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația de fascism este nefondată și că războiul este un act de agresiune neprovocat. Mai mult de 5 milioane de ucraineni au fugit în străinătate de la începutul invaziei.
Rusia și-a îndreptat cea mai mare putere de foc asupra estului și sudului Ucrainei, după ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev. Noul front are ca scop limitarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, vital pentru exporturile sale de cereale și metale, și legarea teritoriului controlat de Rusia în est de Crimeea, confiscată de Moscova în 2014.
În orașul Mariupol, aproximativ 200 de civili, împreună cu luptătorii rezistenței ucrainene, sunt blocați în subteranele uzinei siderurgice Azovstal, cu puțină hrană și apă.
Combinatul siderurgic a fost zguduit de explozii puternice joi, în timp ce forțele rusești luptau pentru controlul ultimului bastion ucrainean, iar Națiunile Unite s-au grăbit să evacueze civilii.
Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să asigure o trecere sigură pentru civili, dar a reiterat apelurile ca forțele ucrainene din interior să se predea.
Putin a declarat victoria asupra Mariupolului la 21 aprilie și a ordonat forțelor sale să sigileze uzina, dar să nu se aventureze în interiorul rețelei sale de tuneluri subterane.
Apărarea încăpățânată a Ucrainei în Azovstal a subliniat eșecul Rusiei de a cuceri orașe importante într-un război de 10 săptămâni care a unit puterile occidentale în a înarma Kievul și a sancționa Moscova.
Imagini aeriene ale uzinei, publicate joi de Regimentul Azov din Ucraina, au arătat explozii care au lovit diferite părți ale vastului complex, care a fost cuprins de un fum dens și întunecat.
Reuters a verificat locația imaginilor prin compararea clădirilor cu imaginile din satelit, dar nu a putut stabili când a fost filmat videoclipul.
Armata rusă a promis că își va întrerupe activitatea în următoarele două zile pentru a permite civililor să plece. Kremlinul a declarat că au fost instituite coridoare umanitare de la uzină.
Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat joi că oamenii vor fi evacuați din Mariupol vineri la ora locală 12:00.
Sancțiunile radicale din partea Washingtonului și a aliaților europeni au afectat economia de 1.800 de miliarde de dolari a Rusiei, în timp ce ajutorul militar în valoare de miliarde de dolari a ajutat Ucraina să zădărnicească invazia.
Țările Uniunii Europene sunt "aproape de a ajunge" la un acord asupra noului pachet de sancțiuni propus de blocul comunitar împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier, a declarat șeful politicii externe a UE
Update Rusia a declarat joi că ajutorul occidental acordat Kievului a încetinit ofensiva sa în Ucraina, dar nu îi va împiedica victoria, în timp ce au apărut rapoarte contradictorii despre eforturile de salvare a civililor din uzina asediată din orașul devastat Mariupol.
După aproape 10 săptămâni de război care s-a soldat cu mii de morți, a spulberat orașele ucrainene și a dezrădăcinat peste 13 milioane de oameni, Kremlinul a recunoscut că țările occidentale au împiedicat un sfârșit „rapid” al campaniei militare rusești.
Biden, Scholz reafirmă susţinerea pentru Ucraina, vor continua acţiunile de sancţionare a Rusiei
Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au reafirmat, joi seară, într-o conversaţie telefonică, susţinerea pentru Ucraina şi au stabilit să continue acţiunile pentru a trage la răspundere Rusia din cauza invaziei militare.
"Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Liderii au evidenţiat angajamentul de a continua să tragă la răspundere Rusia pentru acţiunile brutale din Ucraina şi au analizat eforturile aflate în curs de a furniza asistenţă în materie de securitate Guvernului Ucrainei şi asistenţă umanitară milioanelor de ucraineni afectaţi de violenţe", a anunţat joi seară Casa Albă, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.
"Preşedintele SUA a salutat furnizarea de către Germania a asistenţei în materie de securitate şi angajamentul recent de a oferi ajutor umanitar suplimentar, precum şi parteneriatul bilateral strâns pe parcursul crizei", subliniază Casa Albă.
La rândul său, Guvernul Germaniei a transmis, într-un comunicat oficial, că Olaf Scholz şi Joseph Biden "au discutat despre conflictul militar şi despre modalităţile de ajutare a Ucrainei". "Cei doi lideri au stabilit că Ucraina trebuie susţinută în continuare pentru exercitarea dreptului fundamental la autoapărare. Au evidenţiat necesitatea ca Rusia să înceteze imediat confruntările militare în Ucraina, să retragă trupele şi să restabilească astfel integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei", subliniază Guvernul de la Berlin.
Joseph Biden a declarat miercuri că urmează să discute în zilele următoare cu liderii altor ţări din cadrul Grupului naţiunilor dezvoltate (G7) despre aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei militare din Ucraina. "Referitor la sancţiuni suplimentare, suntem mereu deschişi unor sancţiuni suplimentare. Voi vorbi cu liderii naţiunilor din Grupul G7 săptămâna aceasta despre ceea ce intenţionăm să facem şi ce nu", a afirmat Biden.
Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au aplicat sancţiuni financiare şi comerciale masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare din Ucraina. Din Grupul naţiunilor puternic dezvoltate (G7) fac parte Statele Unite, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Japonia.