Un adult sănătos trebuie să consume circa 2,3 grame de sodiu zilnic, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Condrolul Bolilor (CDC) din SUA. Însă sodiul ajunge în corp nu doar prin sare, ci și din carne, alimente procesate, fructe și legume.
Astfel că OMS recomandă ca o persoană să nu depășească 5 grame de sare pe zi. Cu toate acestea, studiile arată că un adult consumă între 9 - 12 gramde de sare zilnic.
Înlocuitori de sare
Potrivit publicației Taste Of Home există mai multe variante:
Condimente și ierburi aromatice
- Pătrunjelul proaspăt poate fi adăugat în aproape orice mâncare de la orez, la supe, paste, preparate cu ouă, cartofi, legume.
- Busuiocul merge bine în paste, panini, în supe, sandviciuri, pe pizza.
- Carnea de vită poate fi asezonată cu foi de dafin, mărghiran, piper, salvie sau cimbru.
- Poți da gust preparatelor cu carne de pui folosind paprika, rozmarin, salvie, tarhon sau cimbru.
- Salatele din cereale vor avea mai mult gust dacă strecori câteva fructe uscate sau o mână de frunze de mentă proaspătă.
- Coriandrul proaspăt se îmbună bine cu alimentele picante, cu puiul la cuptor sau cu quinoa.
- Somonul va avea un gust deosebit alături de mărar.
- Ouăle se combină perfect cu busuioc, mărar sau pătrunjel.
- Legumele la cuptor se pot asezona cu busuioc, pătrunjel sau piper.
- Carnea pentru grătar se condimentează cu chimen, usturoi, ardei iute și oregano.
- Sosul de roșii va fi delicios cu busuioc, foi de dafin, maghiran, oregano și pătrunjel.
Ceapă și usturoi
Ceapa, usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute sunt alternative potrivit la sare. Sunt perfecte pentru carne sau legume.
Totodată, pot fi combinate cu alte ingrediente pentru a crea sosuri sau marinade, alături de ulei de măsline, zeamă de lămâie sau lime, cu nuci trase la tigaie. Pot fi amestecate într-un robot de bucătărie pentru a face un sos pentru sandviciuri, carne la grătar sau legume la cuptor.
Sucuri de fructe
Zeama de lămâie sau lime poate fi folosită pentru carne, pește sau legume. Poate fi utilizată în diverse sosuri sau în marinade, alături de alte ingrediente sau simplă.
Alimente proaspete
Alimentele proaspete, cât mai puțin procesate, nu au nevoie de sare pentru gust.
Produsele industrializate conțin aditivi alimentari care au sodiu în cantități mari. Este cazul mezelurilor, conservelor, brânzeturile topite.
Sare de mare
Adaugă sare de mare la finalul procesului de preparare sau direct pe mâncarea din farfurie, potrivit hellotaste.ro.