Jurnalul.ro Ştiri Observator Manele cu girofar. Polițiștii, protejați de criza de personal

Manele cu girofar. Polițiștii, protejați de criza de personal

de Diana Scarlat    |   

Poliția Română se confruntă cu o criză acută de personal și cu probleme de comportament ale unor agenți care sunt greu de eliminat din sistem, tocmai pentru că nu li se găsesc prea ușor înlocuitori. Polițiștii de la Secția 4 de Poliție din Capitală care au ieșit la grătar în timpul programului și au ascultat manele din mașina de serviciu ar putea să scape cu o sancțiune mai ușoară decât eliminarea din serviciu, din cauza lipsei de cadre. Probleme au la recrutare și celelalte structuri de apărare.

 

Cu aproape două săptămâni în urmă, patru polițiști de la Secția 4, din Capitală, s-au filmat în timp ce încingeau un grătar imprivizat, într-o hală industrială abandonată, din Zona Giulești. Erau în timpul programului de lucru, în uniforme, iar din mașina MAI-ului ascultau manele. Cei patru au demonstrat că nu au nici discernământ, pentru că și-au mediatizat singuri fapta. Cu toate acestea, e posibil să rămână în Poliție, pentru că sunt din ce în ce mai greu de găsit angajați pentru sistem. În afară de criza de personal, îi apără și birocrația din sistem, probele filmate nefiind suficiente pentru luarea unei decizii. „În acest caz se face cercetarea prealabilă obligatorie. Sancțiunile pot fi de la mustrare, până la destituire. O astfel de evaluare durează circa 30 de zile”, explică Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Șefii și mulți dintre colegii polițiștilor amatori de grătar în timpul programului de lucru se dezic de faptele acestora și mulți dintre profesioniști din Poliție se plâng de faptul că astfel de angajați distrug munca celor care chiar își fac treaba bine și își pun viața în pericol pentru siguranța cetățenilor.

Recrutări și în celelalte structuri

Mulți tineri atrași de facilitățile oferite de un loc de muncă stabil, în Poliție, își încearcă norocul, dar nu există garanții pentru ceea ce vor face în continuare. Nici tatuajele nu mai sunt un impediment pentru recrutare, în asemenea criză de personal. Cei care vor să intre în Poliție au de trecut câteva probe, nu foarte dificile, dar problemele apar la stagiul de pregătire, apoi pe teren.

De asemenea, Ministerul Apărării angajează civili și oferă foarte multe facilități, pentru a-i atrage pe români. MapN și-a făcut campanie de imagine chiar și la gădiniță, cu speranța că micuții vor alege o carieră militară, când vor crește. SIE a dat anunțuri de angajare în mass-media, pentru 85 de posturi de spioni profesioniști, iar SRI a făcut furori la târgul de cariere pentru profesioniști, de la București. În SRI nu se intră, totuși, la fel de ușor ca-n Poliție. „Dacă sunt selectați, în urma depunerii CV-urilor, candidații trec prin foarte multe filtre. Durează între șase și nouă luni evaluarea. O altă posibilitatea de a intra în SRI este prin absolvirea unui masterat de profil, dar nici acest avantaj nu garantează angajarea”, a explicat Suzana Neacșa, responsabilă de comunicarea cu mass-media, la târgul de joburi la care SRI a participat cu stand pentru recrutări.

Poliția are nevoie de 25.000 de oameni calificați, din care nu reușește să recruteze mai mult de 2.000 pe an, din 2015, când s-a luat decizia de a se face recrutări și din sursă externă. Simultan, din sistem pleacă anual mii de profesioniști care ajung la vârsta pensionării.

“Se verifică foarte strict dosarele candidaților. Unul dintre principalele criterii este să nu aibă cazier. Se fac verificări încrucișate, în evidențele oficiale și în cercul de prieteni, în anturaj,  familie, înscrisuri. Cei admiși la testele eliminatorii - psihologic, medical și sport - merg apoi la un stagiu de pregătire de trei luni, la o școală de Poliție.” Dumitru Coarnă, președinte SNPPC

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri