Parte a proiectului Maratonul dramaturgiei israeliene pe scene românești, Teatrul Evreiesc de Stat prezintă vineri, 16 aprilie 2021, cu difuzare de la ora 18.00, spectacolul Șofer/Pictor, avându-I în distribuție pe Maia Morgenstern și Lucian Iftime.
Șofer/Pictor
Autor: Hillel Mittelpunkt
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Andrada Chiriac
Gen: Tragi-comedie
Limba: Română
Durata: 100 minute (fără pauză)
Premieră: 24 februarie 2017
Mira este pictoriță. După patruzeci de ani de cariera artistică în America de Sud, revine în Israel, în casa copilăriei sale. Acasă, Mira descoperă că fratele i-a murit, iar în locul lui trăieşte prietenul acestuia, Aaron – şofer de camion, care şi-a pierdut memoria din cauza unui accident.
„ Șofer/Pictor rămâne până în ziua de azi una dintre piesele cele mai dragi inimii mele. A fost scrisă când tatăl meu, pictor, era pe moarte şi constituie un omagiu adus lui şi diverselor laturi expresive ale personalităţii sale.” - Hillel Mitelpunkt
Tot vineri, de la ora 20.00, spectatorii pot urmări piesa Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, Miriam W., în regia lui Radu Afrim.
Miriam W. de Savyon Liebrecht
Regia: Radu Afrim
Scenografia: Iuliana Vilsan
Cu: Florentina Năstase (Mirele), Oxana Moravec (Miri), Clara Flores (Marta), ă (Carola), Andi Vasluianu (Simon), Ioan Coman (Avram), George Angelescu (Beniamin)
Miriam W. spune povestea emoționantă a reîntâlnirii cu trecutul a unei femei care se întoarce după douăzeci de ani în casa părintească.
Realizat în parteneriat cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu" Ploieşti şi Teatrul „L.S. Bulandra" Bucureşti, proiectul este inițiat si coordonat de regizorul Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat din Constanța, cu ocazia Zilei Naționale a Israelului.
Maratonul dramaturgiei israeliene pe scene românești este un program online, găzduit pe canalele online ale Teatrului de Stat din Constanța și se desfășoară de miercuri, 14 aprilie, până sâmbătă, 17 aprilie, reunind spectacole menite să pună în evidență, prin câteva exemple elocvente, valoarea şi consistenţa dramaturgiei israeliene în peisajul teatral românesc.
Vă mulțumim și vă așteptăm la teatru online!