Jurnalul.ro Ştiri Externe Marine Le Pen despre Panama Papers: Atitudinea celor care se scandalizează e contradictorie. Ani de zile au cerut deschiderea frontierelor

Marine Le Pen despre Panama Papers: Atitudinea celor care se scandalizează e contradictorie. Ani de zile au cerut deschiderea frontierelor

Peşedintele Frontului Naţional francez, Marine Le Pen, susţine, referindu-se la scandalul Panama Papers, că este "incoerentă şi contradictorie" atitudinea celor care "se scandalizează" din cauza evaziunii fiscale, după ce ani de zile au pledat pentru deschiderea frontierelor.

"Cei care se scandalizează acum de evaziunea fiscală sunt aceiaşi care au pledat ani de zile pentru deschiderea totală a frontierelor. Trebuie să ştim ce vrem. Pentru că cel mai bun mijloc de a lupta contra evaziunii fiscale este să controlezi graniţele. Nu se poate să fii în acelaşi timp pentru libera circulaţie a capitalului şi să te plângi că vezi averi care pleacă şi privează naţiuni de venituri legitime pe care le aşteaptă din achitarea impozitelor de către contribuabili şi societăţi", a afirmat Marine Le Pen, sâmbătă după-amiază, într-o conferinţă de presă la Sinaia.

Europarlamentarul francez, care conduce din 2011 partidul de extremă-dreaptă Frontul Naţional, l-a criticat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, amiintind de scandalul LuxLeaks, legat de optimizarea fiscală în urma căreia numeroase companii au beneficiat de facilităţi.

"Vă reamintesc că domnul Junker se afla în fruntea Luxemburgului când a avut loc optimizarea fiscală a marilor firme", a spus Le Pen, arătând că de această optimizare au beneficiat sute de firme timp de ani.

În acest context, Le Pen a spus că ea însăşi a fost victima campaniei duse de un ziar francez, care a acuzat-o că un prieten al său ar fi făcut evaziune fiscală, fiind depistat în urma scandalului Panama Papers, iar după 24 de ore de atacuri la adresa sa şi a partidului său s-a dovedit că prietenul său îşi plătise contribuţiile conform legii.

Marine Le Pen a participat, sâmbătă, la Casinoul din Sinaia, la conferinţa Europa noastră Europa Naţiunilor, organizată de europalmanetarul romând LAurenţiu Rebega, conferinţă care a reunit reprezentanţi ai curentelor naţionale din mai multe ţări.

Documente din ultimii aproape 40 de ani aparţinând firmei Mossack Fonseca au ajuns la jurnalişti din întreaga lume, după ce au fost date unui reporter german în urmă cu un an.

Fondatorii firmei, avocaţii Ramon Fonseca şi Juergen Mossack, insistă că nu au făcut nimic ilegal, spunînd că firmele offshore nu sunt ilegale în ele însele şi că ei nu sunt responsabili pentru activităţile pe care le-au desfăşurat clienţii lor prin aceste entităţi.

Ramon Fonseca este un prieten al preşedintelui panamez Juan Carlos Varela, iar până în martie a fost consilier în cadrul Cabinetului şefului statului.

Dezvăluirile din aceste Panama Papers au declanşat multiple anchete în întreaga lume, în cadrul cărora autorităţile caută probe în legătură cu eventuale fraude fiscale, spălări de bani şi alte infracţiuni pe care le-ar fi putut comite persoanele ale căror nume apar în documente.

Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

Marţi, Comisia Europeană a prezentat la Strasbourg noi măsuri în lupta împotriva opacităţii multinaţionalelor, în timp ce megascandalul Panama Papers sporeşte presiunea asupra tuturor ţărilor mari să lupte împotriva acestui flagel.

Măsurile prezentate marţi se înscriu într-o "cruciadă" mult mai vastă pe care a lansat-o Comisia Europeană împotriva fraudei fiscale, după scandalul LuxLeaks, în noiembrie 2014, care a afectat profund intrarea în funcţia de preşedinte al Comisiei a lui Jean-Claude Junker.

LuxLeaks a scos la lumină un sistem de evaziune fiscală la scară mare a multinaţionalelor şi mai ales rolul jucat de anumite state, ca Luxemburgul, într-o perioadă în care Junker era atât premier, cât şi ministru al Finanţelor. El a fost nevoit să promită să lupte pe ambele fronturi.

Sursa: news.ro

Subiecte în articol: marine le pen panama papers
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri