Jurnalul.ro Ştiri Justitie Medicul Gheorghe Burnei - pericol pentru viaţa pacienţilor; a făcut EXPERIMENTE PE COPII şi nu respectă procedurile (referat)

Medicul Gheorghe Burnei - pericol pentru viaţa pacienţilor; a făcut EXPERIMENTE PE COPII şi nu respectă procedurile (referat)

Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" reprezintă, prin activitatea medicală "defectuoasă" pe care o exercită, un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viaţa pacienţilor săi minori, multe dintre operaţiile făcute de el având caracter de experiment şi nerespectând procedurile în materie, se arată în referatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului. 

Potrivit documentului, în cauză există indicii privind săvârşirea de către Gheorghe Burnei a unor infracţiuni contra vieţii şi contra integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care inculpatul, prin acţiunile sale intenţionate, a agravat-o. 

"Avem în vedere numeroasele declaraţii ale părinţilor copiilor care au suferit intervenţii chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii cărora starea de sănătate li s-a înrăutăţit considerabil în urma intervenţiilor inculpatului. Au rezultat cazuri în care copii cu activitate fizică anterioară întâlnirii cu Burnei Gheorghe specifică vârstei au involuat până la mobilitate sporadică, dificilă şi chiar până la paralizie. (...) Cu toate acestea, inculpatul nu îţi asumă nicio responsabilitate şi, atunci când părinţii îl confruntă, devine violent verbal şi aruncă, în mod fals, asupra părinţilor deja greu încercaţi o vină suplimentară", arată procurorii. 

Conform acestora, Burnei foloseşte două categorii de proteze şi dispozitive medicale, respectiv cele omologate şi altele confecţionate artizanal pentru el, cele din urmă nefiind adecvate uzului medical, inculpatul efectuând "experimente pe copii". 

"Acestea sunt confecţionate de cunoştinţe ale inculpatului la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării. Din verificări rezultă că nu există nicio legătură oficială (contract) între Spitalul 'Marie Curie' şi acest institut. În legătură cu această ultimă categorie arătăm că acestea nu sunt omologate şi nici adecvate uzului medical, inculpatul efectuând experimente pe copii. În categoria experimentelor pe copii sunt incluse şi intervenţiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC", se arată în referat. 

Numeroase intervenţii nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii, iar pentru unii inculpatul inventează probleme de sănătate inexistente în realitate şi efectuează intervenţii chirurgicale cu mult disproporţionate în raport cu problema reală, precizează procurorii. 

"Efectuează intervenţii chirurgicale şi acolo unde acestea nu se impun în raport cu situaţia sau cu vârsta copilului implantează sisteme şi proteze care nu sunt necesare sau le implantează greşit. Multe dintre intervenţiile lui chirurgicale au caracterul unor experimente şi nu respectă procedurile în materie. În multe cazuri consecinţele sunt agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care copiii nu le aveau înainte de intervenţia chirurgicală. Unele dintre aceste probleme nu mai pot fi remediate pentru tot restul vieţii. Există cazuri în care unii copii se puteau deplasa sau mişca aproape normal, cu un defect foarte mic, care se putea corecta în timp cu o intervenţie minimă (şi nu neapărat de natură chirurgicală), care în urma intervenţiei inculpatului au rămas cu infirmităţi grave, uneori permanente", se spune în document. 

Totodată, procurorii menţionează că medicul preleva de la pacienţii copii, fără consimţământul aparţinătorilor, ţesut osos şi ligamente fără respectarea "celor mai elementare norme în vigoare în acest domeniu". 

"Cu ocazia percheziţiei acestea au fost descoperite în condiţii total improprii - în congelatorul unui frigider de uz casnic situat într-un spaţiu comun. Alături de aceste ţesuturi se găseau mâncare, băuturi alcoolice, diferite alte produse alimentare. Aceste ţesuturi nu au fost verificate din punct de vedere bacteriologic şi viral, fiind total improprii transplantării ulterioare, nu au fost ambalate, conservate, deşi spitalul şi inculpatul aveau aceste obligaţii legale. Din primele date, ţesuturi astfel prelevate şi păstrate au fost deja folosite ca transplant pentru alţi copii, cele descoperite la percheziţie urmând a avea o destinaţie similară", se mai precizează în referatul anchetatorilor. 

Tribunalul Bucureşti a decis ca medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, într-un dosar în care este suspectat de luare de mită şi efectuare de experimente neautorizate pe copii. Decizia nu este definitivă. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri