Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) nu a înregistrat în evidenţa contabilă obligaţii datorate, în sumă de 1,605 milioane lei, reprezentând valoarea despăgubirilor sau titlurilor de compensaţii, ca urmare a sentinţelor civile definitive şi irevocabile, potrivit Raportului Curţii de Conturi pentru anul 2015, publicat marţi pe propria pagină de Internet.
Sinteza Curţii de Conturi evidenţiază faptul că, în 2015, MMAP nu a respectat principiul contabilităţii de angajamente bazat pe independenţa exerciţiului, echipa de audit constatând înregistrări aferente altor perioade, în sumă de 889.000 de lei.
În plus, nu au fost întocmite şi raportate toate situaţiile financiare anuale impuse de normele în vigoare, respectiv 'Conturile de execuţie a bugetului instituţiei Venituri - activitate proprie' şi 'Plăţi restante'. De asemenea, nu s-au finalizat procedurile legale de transfer al unor bunuri aparţinând domeniului public al statului, din administrarea regiilor autonome către Ministerul Mediului.
Potrivit sursei citate, ca urmare a verificării fondurilor publice alocate către entităţile din subordinea ministerului de resort, la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) s-au constatat erori/abateri în evidenţele contabile şi în situaţiile financiare, în sumă de 21,901 milioane lei.
Astfel, nu au fost evidenţiate în contabilitatea Asociaţiei cheltuielile de investiţii finanţate din fonduri publice, finalizate în perioada 2009-2015, în sumă de 10,415 milioane lei. De asemenea, fondurile alocate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, în sumă de 1,862 milioane lei, au fost utilizate fără respectarea integrală a condiţiilor legale, iar bunurile deţinute şi aparţinând domeniului public al statului şi patrimoniului propriu, constând în terenuri şi lacuri, nu au fost evaluate la valoarea justă, fiind evidenţiate contabil la 1 leu fiecare.
Curtea de Conturi notează că, în urma evaluărilor efectuate în anul 2012 şi neoperate în contabilitate, valoarea acestora este de aproximativ 2,542 miliarde de lei.
În plus, la nivelul anului 2016, au fost efectuate audituri la entităţi din subordinea MMAP, iar în actele de control încheiate au fost consemnate cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se abateri şi nereguli care reprezintă prejudicii în sumă de 114.000 lei.
În acelaşi timp, Curtea de Conturi a descoperit erori în contabilitatea bilanţieră referitoare la garanţiile de bună execuţie în sumă de 692.000 lei, din care la Garda Forestieră Braşov un cuantum de 411.000 lei şi la Garda Forestieră Cluj-Napoca, de 281.000 de lei.
Pe de altă parte, Garda Forestieră Oradea a cheltuit 237.000 de lei pentru o serie de obiective de reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetre de ameliorare în anul 2006, dar pentru care nu s-a mai urmărit finalizarea. De asemenea, nu s-a virat la bugetul de stat şi la Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică suma de 29.000 de lei, recuperată din plăţi nelegale de către Garda Forestieră Timişoara, în timp ce o garanţie de bună execuţie, în sumă de 23.000 lei, a fost restituită de Garda Forestieră Suceava, în condiţiile în care aceasta trebuia reţinută pentru executarea necorespunzătoare a lucrărilor.
Conform Curţii de Conturi, Garda Forestieră Suceava a achitat lucrări neefectuate, în sumă de 21.000 de lei. AGERPRES