Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Sănătăţii şi UNICEF promovează vaccinarea

Ministerul Sănătăţii şi UNICEF promovează vaccinarea

de Monica Cosac    |   

Ministerul Sănătăţii şi UNICEF au lansat, ieri, o campanie de promovare a vaccinării „Copilăria cel mai frumos cadou”, care are scopul de a informa părinţii despre importanţa vaccinării copiilor. Compania vizează, în special, comunităţile vulnerabile din România. Reprezentanţii UNICEF atrag atenţia că, în ţara noastră, atât acoperirea vaccinală, cât şi comunicarea pe această temă trebuie îmbunătățite.

Campania lansată ieri este o continuare a campaniilor door-to-door de informare şi recuperare vaccinală realizate anul trecut.

„Continuarea campaniilor de informare și de recuperare a vaccinării este imperios necesară, în condițiile în care viețile a 59 de persoane, majoritatea copii au fost curmate de rujeolă. Scopul acestor campanii este de a informa părinții despre beneficiile vaccinării pentru a alege să își proteje copiii în cunostință de cauză”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății. Potrivit ministrului, campaniile de informare şi de promovare a vaccinării au condus la „scăderea spectaculoasă” a numărului de cazuri de rujeolă.

Pe de altă parte, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, România nu a scăpat de epidemia de rujeolă. „Vom scăpa de epidemia de rujeolă după ce vom avea mai multe săptămâni consecutive raportare zero, iar numărul acestor săptămâni trebuie să depăşească durata maximă de incubaţie a rujeolei, adică să fie patru săptămâni consecutive cu raportare zero”, a precizat Rafila.

„Copilăria, cel mai frumos cadou” este o campanie integrată, ce va fi prezentă pe posturile de televiziune, în presa scrisă și în online, cu o componentă outdoor. 

Ambasadorii naționali ai UNICEF în România, precum și alți lideri de opinie vor sprijini acest demers al Ministerului Sănătăţii.

„Vaccinurile sunt sigure și eficiente. Părinții și tutorii trebuie să fie informați despre beneficiile vaccinurilor și despre locurile unde își pot vaccina gratuit copiii, pentru a putea să le ofere acestora cel mai frumos cadou, copilaria. În România, campaniile naționale de comunicare trebuie consolidate, iar rata de acoperire vaccinală trebuie îmbunătățită. Absența vaccinării duce la reapariția unor boli ce pot fi ușor prevenite prin această măsură”, a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

În acest context, dr. Alexandru Rafila a sublinat faptul că doar 5% dintre copiii din România studiază la şcoală Educaţia pentru sănătate, ceea ce reprezintă un procent foarte mic, astfel încât o campanie de informare despre vaccinare este bine-venită.

„Doar 5% dintre copiii din România fac programe de Educaţie pentru sănătate, pentru că este o disciplină opţională. Sănătatea nu este opţională, sănătatea condiţionează dezvoltarea economică şi socială a unei ţări”, a arătat dr. Alexandru Rafila, preşedintele SRM.

 

Campania autorităţilor române este susținută și de Organizația Mondială a Sănătății, la evenimentul de ieri participând și Miljana Grbic, reprezentantul OMS în România.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri