Divergență mare de opinii ale judecătorilor CEDO în cauza „Macovei contra România”. Verdictul publicat în 28 iulie 2020, de 5 la 2, și cu o opinie divergentă a votului majoritar, arată că Macovei Monica obține o satisfacție chinuită în plângerea depusă la Strasbourg. Cei care au înclinat balanța spre fostul ministru de justiție român au fost judecători CEDO „clasificați” de organizații europene ale juriștilor ca făcând parte din „detașamentul SOROS”, aceeași afiliere cu reclamanta.
De ce s-a plâns MM la CEDO în cererea nr. 53 028/14? O declarație făcută de Macovei la Școala de vară a PDL, în septembrie 2009, în care îi acuza de corupție pe Dan Șova și Victor Ponta, devine obiectul plângerii de calomnie pe care Șova o face în justiție. În urma hotărârii definitive a ÎCCJ din 7 noiembrie 2013, MM i-a plătit daune morale lui DȘ de 2.300 de euro și a publicat pe cheltuială proprie decizia justiției. Macovei a considerat că instanțele românești i-au încălcat dreptul la liberă exprimare, valoare apărată de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, și a pornit acțiunea, din poziția de europarlamentar. Între timp, denunțurile penale la DNA, unde domnea Kovesi, declanșează morișca unor procese în cauza Turceni Rovinari. Dosarul care îi avea ca țintă pe Șova și Ponta nu are încă o soluție definitivă, după un bâlci cu martorii cu identitate protejată ai DNA care au fugit din țară și au câștigat în 2020 un proces deja celebru la CEDO.
Monica Macovei, prin avocatul DC Mihai, a prezentat în fața Curții de la Strasbourg o apărare care susținea că nu a știut că la școala de vară din 2009 erau și ziariști care i-au preluat discursul reținut ca probă a calomniei de instanțele interne. A adus și două articole din presă unde scria fostul ei consilier Talpălargă, care prezentau decizia de condamnare a lui Șova din 2018, nedefinitivă. Parte din judecători au considerat că instanțele naționale i-au îngrădit Monicăi Macovei libertatea de exprimare, fiind încălcat articolul 1 din Convenție. Va primi ca despăgubiri 4.505 euro (2.300 euro, daunele plătite lui Dan Șova și 2.205 euro, costul publicării hotărârii ei de condamnare), 2.000 euro daune morale și 3.000 euro cheltuieli de apărare. Președintele completului, bulgarul Yonko Grozev, este cap de listă al celor 22 de judecători CEDO educați și promovați de „sistemul Soros”, potrivit raportului din 2020 al Centrului European pentru Lege și Justiție (ECLJ). În situație similară este Faris Vehabovic (Bosnia și Herțegovina), iar Petre Paczolay (Ungaria) - cei care au dat verdict favorabil pentru Macovei - este susținător al verdictului în cauza Kovesi, care a stârnit multe controverse. Judecătorii Carlo Ranzoni și Stephanie Mourou Vikstrom au avut opinii contare majorității, apreciind că instanțele naționale din România nu i-au încălcat reclamantei dreptul la liberă exprimare. Polonezul Krzysztof Wojtyezek, care a înlocuit-o pe Antoanella Motoc, a dat o reținere scrisă față de raționamentul juridic al majorității.
„Președintele completului, bulgarul Yonko Grozev, este cap de listă al celor 22 de judecători CEDO educați și promovați de sistemul Soros”
Monica Macovei a obținut 2.000 de euro daune morale la CEDO printr-o decizie scoasă cu forcepsul de „detașamentul Soros”