Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu s-a deplasat la locul atacului cu rachetă pe Platoul Golan, atribuit grupării Hezbollah şi soldat cu 12 morţi

Netanyahu s-a deplasat la locul atacului cu rachetă pe Platoul Golan, atribuit grupării Hezbollah şi soldat cu 12 morţi

de Redacția Jurnalul    |   

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a deplasat luni la Majdal Shams, micul oraş druz din Platoul Golan (anexat în mare parte de Israel după Războiul de Şase Zile din 1967), unde un atac cu rachetă a ucis sâmbătă 12 copii şi adolescenţi, informează France Presse.

Anterior au avut loc funeraliile celui de-al 12-lea copil ucis în atacul cu rachetă de sâmbătă atribuit de autorităţile israeliene grupării şiite libaneze Hezbollah, atac care a făcut de asemenea zeci de răniţi.

Cea de-a 12-a victimă este un băieţel de 11 ani, care fusese iniţial dat dispărut. Zece dintre copiii ucişi pe un teren de fotbal din Majdal Shams au fost îngropaţi duminică în acest orăşel druz de aproximativ 11.000 de locuitori, iar cel de-al 11-lea, în aşezarea vecină Ein Quniya. Victimele acestei tragedii aveau între 10 şi 16 ani, conform autorităţilor locale.

Bărbaţii erau îmbrăcaţi în negru şi cu tarbuş - fes tradiţional - împodobit cu o paglică albă, în semn de doliu, iar mai mulţi băieţi care au participat la ceremonia funerară aveau mingi în mâini, în timp ce mame îndurerate îşi îmbrăţişau copiii care le însoţeau.

Potrivit armatei israeliene, racheta a fost lansată dinspre Liban de mişcarea islamistă Hezbollah, susţinută de Iran. Proiectilul era de fabricaţie iraniană şi transporta o ogivă de circa 50 kilograme de explozibil, conform aceleiaşi surse.

Hezbollah a revendicat iniţial responsabilitatea pentru lansarea unei rachete Falaq asupra unei baze militare israeliene de lângă Majdal Shams, dar pe măsura creşterii numărului victimelor civile în localitatea druză, a negat orice implicare.

Ca răspuns la acest atac, cabinetul de securitate israelian s-a reunit de urgenţă duminică seara. Miniştrii i-au autorizat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi pe ministrul apărării Yoav Gallant să decidă cu privire la amploarea şi calendarul răspunsului israelian, potrivit postului de televiziune i24News.

Majdal Shams este un orăşel situat în Platoul Golan, la intersecţia a patru ţări (Siria, Israel, Liban, Iordania). În jur de 25.000 de israelieni locuiesc aici, alături de aproximativ 23.000 de druzi, o comunitate a cărei religie derivă din islam, dintre care majoritatea se revendică în mare parte ca sirieni, dar au statut de rezidenţi în Israel.
 

Subiecte în articol: netanyahu hezbollah morti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri