Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Noi INFORMAȚII despre tulpina Omicron. Simptomele infecției. Când se va sfârși pandemia

Noi INFORMAȚII despre tulpina Omicron. Simptomele infecției. Când se va sfârși pandemia

Noile date despre tulpina Omicron arată că aceasta este foarte contagioasă dar mai puțin agresivă decât variantele anterioare, ceea ce provoacă optimism cu privire la evoluția pandemiei de COVID-19, scrie AFP.

Ultima tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită în Africa de Sud în urmă cu 6 săptămâni. Acum, numărul de infecții zilnice se apropie de două milioane. 

Totodată, Autoritatea de Sănătate Publică din Franţa a anunţat că riscul de spitalizare este cu 70% mai mic, după ce a analizat date din SUA, Marea Britanie, Canada şi Israel.

Scăderea agresivități variantei Omicron este pusă pe seama imunității dobândite de populație în cei doi ani de pandemie, căpătată datorită trecerii prin boală și a vaccinării. 

Simptomele Omicron

Noua tulpină afectează nasul și gâtul, nu plămânii, potrivit unui studiu pe animale. Acest lucru face ca simptomele să fie mai ușoare și explică transmiterea mai rapidă prin strănut și tuse. Astfel că sunt recomandate, mai mult ca oricând, măștile sanitare. 

"Deşi procentul de cazuri severe de boală este proporţional mai mic, atunci când avem record de cazuri înseamnă că un număr mare de persoane ajung la spital", a scris pe Twitter virusologul american Angela Rasmussen.

Însă este îmbucurător faptul că internările sunt pe secțiile de specialitate și mai puține la terapie intensivă.

Vaccinurile, mai puțin eficiente

Persoanele cărora li s-au administrat serurile Pfizer/BioNTech și Moderna sunt vulnerabile în fața tulpinii Omicron, nivelul anticorpilor scăzând la această variantă. 

Vestea este și mai proastă pentru cei vaccinați cu AstraZeneca şi Sinovac.

Însă doza booster cu Pfizer și Moderna arată o creștere a nivelurilor de anticorpi dar nu se știe pentru cât timp. 

Astfel că vaccinurile sunt ineficiente la Omicron dar organismul uman are un al doilea sistem de apărare imunitară, bazat pe celule T, care luptă cu virusul atacând celulele infectate. Acest lucru previne formele grave de boală. 

Totuși, ultimul studiu din Africa de Sud arată că serurile Pfizer/BioNTech este eficient pentru prevenirea simptomelor severe provocate de Omicron după două doze de vaccin.

Sfârșitul pandemiei

Experți în sănătate și oficiali guvernamentali speră că tulpina Omicron va ajuta la crearea imunității de grup, alături de creșterea procentului de vaccinare a populației. 

Însă OMS lansează un alt avertisment.
"Cu cât Omicron se răspândeşte mai mult, cu cât se transmite şi se reproduce mai mult, cu atât este mai probabil să apară o nouă variantă", spune Catherine Smallwood, directoarea Departamentului de situaţii de urgenţă al OMS.

Cu toate astea, specialiștii spun că deși Omicron nu este ultima tulpină, imunitatea oamenilor face ca perioada cea mai grea a pandemiei să fi trecut. 
"Noi variante ar putea să aducă noi provocări dar, datorită vaccinurilor, sperăm că SARS-CoV-2 se va transforma într-un simplu virus al căilor respiratorii, alături de care vom putea să trăim normal", a declarat Tyra Grove Krause, coordonatoarea epidemiologilor din Danemarca.

 

Subiecte în articol: omicron COVID
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri