Mamele sau îngrijitorii este indicat să rămână lângă nou-născuții prematuri.
"Îmi place să gândesc astfel: prima îmbrăţişare cu un părinte, nu este doar importantă din punct de vedere emoţional, ci este absolut esenţială pentru îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire şi a sănătăţii bebeluşilor care sunt prea mici sau născuţi prematur", a spus medicul pediatru OMS, Karen Edmond.
Această decizie reprezintă o schimbare majoră a modului de îngrijire a copiilor care vin pe lume înainte de săptămâna 37 sau care au o greutate sub 2,5 kg la naștere. De contact imediat au nevoie și bebelușii care au probleme de respirație.
OMS consideră nașterile premature o "problemă urgentă de sănătate publică" care afectează 15 milioane de bebeluşi anual, respectiv 10% din totalul nașterilor.
Organizația a făcut recomandări și pentru ca secțiile de ATI să fie dotate astfel încât mama și copilul să rămână împreună.
"Este important să menţinem contactul piele pe piele cu bebeluşul 24 de ore din 24, 7 zile din 7, chiar dacă trebuie să fie la terapie intensivă", a mai precizat dr. Edmond.
Totodată, OMS propune sprijin psihologic și financiar pentru familiile copiilor născuți prematur.
"Concediul pentru creşterea copilului este esenţial pentru a ajuta familiile să aibă grijă de bebeluși", a spus medicul care a cerut și vizite la domiciliu din partea personalului medicl după externare.