Jurnalul.ro Ştiri Social Noi restricții anunțate de autoritățile din România

Noi restricții anunțate de autoritățile din România

de Monica Cosac    |   

Bilanțul îmbolnăvirilor cu COVID-19 în România a ajuns la 37, după ce ieri au fost confirmate alte opt cazuri noi. Cele mai multe cazuri sunt în București, unde 14 persoane au fost identificate ca fiind infectate cu coronavirus, iar unul dintre aceşti pacienți este  la terapie intensivă. În acest context, autorităţile au anunţat noi măsuri şi restricţii pe teritoriul României. Amenzi de 4.000 de euro pentru fuga din carantină, anularea manifestărilor cu peste 100 de persoane şi interzicerea distribuirii medicamentelor și materialelor sanitare în afara ţării se regăsesc printre acestea.

 

Mai multe decizii au fost luate, ieri, în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, şi anunţate de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
„Manifestări cu peste 100 de persoane sunt restricționate: teatre, săli de cinema, orice altă activitate în spațiu închis până la 100 de persoane – OK. Peste, nu! Dacă sunt activități în aer liber, se pot face. În interior, maximum 100 de persoane. În cazul muzeelor, sistarea activității cu public până în 31 martie, cu posibilitate de prelungire”, a anunțat Raed Arafat.
Armata trimite medici la frontieră De asemenea, a fost suplimentat numărul medicilor la punctele vamale, mai ales la Borş şi Nădlac, pentru a evalua cetățenii care vin din „zonele roşii”, a anunțat Arafat. 

„La nevoie, Poliția şi Jandarmeria asigură însoțirea, fluidizarea circulației rutiere. Ați văzut ieri (marți - n.r.) la granițe. Cei care intră sunt trimişi acasă sub escortă, acest lucru se va face când e nevoie”, a spus Arafat. Tot ieri, Ministerului Apărării Naționale (MApN) a comunicat că, la solicitarea DSU, va trimite medici militari care vor ajuta la procedura de triaj epidemiologic de la punctele de trecere a frontierei de la granița de sud, vest şi nord-vest a României. De altfel, echipe formate din medici militari şi personal sanitar au efectuat, începând din noaptea de marți spre miercuri, triajul epidemilogic împreună cu echipele de specialişti de la Direcțiile de Sănătate Publică locale la punctele de trecere a frontierei (rutiere) de la Borş , Calafat, Moravița, Porțile de Fier 1 şi Porțile de Fier 2. 

 

4.000 euro amenda 

Cei care nu respectă condițiile izolării la domiciliu sau ale carantinei pot fi amendați cu suma de 4.000 de euro şi se vor alege cu dosar penal pentru răspândirea virusului. Potrivit lui Raed Arafat, amenda este aplicată ori de câte ori acea persoană iese din locul de izolare şi este prinsă. „Au fost presiuni din partea unor pasageri pentru a evita măsura carantinei. Nu am acceptat nicio excepţie”, a subliniat Arafat.

 

Trei universități din București au prelungit suspendarea cursurilor, până pe 31 martie: Universitatea din București, ASE și SNSPA.

Alte măsuri anunţate, ieri, de instituţiile publice:
- Din cauza coronavirusului, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) suspendă relaționarea directă cu publicul până la finele lunii martie. Va relaționa cu publicul doar prin telefon sau internet.
- Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a suspendat audiențele, întâlnirile de lucru şi şedințele până la 31 martie.
- Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că va oficia slujbele în aer liber, în afara bisericilor, după ce au fost anunțate măsuri de limitare a accesului oamenilor în spații închise la 100 de persoane.
- Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) solicită CSM să ia măsuri ferme pentru protejarea tuturor participanților la actul de justiție împotriva infecției cu coronavirus.
- Tribunalul Bucureşti a anunțat că programul cu publicul se suspendă până la 31 martie 2020 şi judecă doar dosarele urgente, mai ales cele din penal. 
Înscrisurile se vor depune exclusiv prin mijloace de comunicare electronică permise de lege (email, fax).

 

Medicamentele esenţiale nu se mai exportă
La propunerea Ministerului Sănătății, Comitetul National pentru Situații Speciale de Urgență a dispus emiterea unui ordin ce cuprinde suspendarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a distribuției, în afara teritoriului României, a medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu COVID-19. Lista va fi stabilită împreună cu experții din comisiile de specialitate ale ministerului, avându-se în vedere, în mod special, medicamente precum: antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermicele, atifungice, anestezice, sedative, precum și alte medicamente considerate necesare în tratarea cazurilor de COVID-19 și a complicațiilor acestora.
De asemenea, lista va cuprinde: combinezoane, mănuși, seringi, măști, ochelari de protecție, soluții dezinfectante, precum și alte materiale și dispozitive medicale necesare pentru gestinoarea cazurilor de COVID-19.

 

Şeful DSU a anunțat că recomandă ca firmele care au mai mult de 99 de angajați să decaleze programul de lucru al acestora, iar programul de lucru ar putea începe în trei intervale de lucru diferite. Măsura este obligatorie pentru sectorul de stat.
 

Subiecte în articol: Covid-19 coronavirus
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri