Jurnalul.ro Cultură O colecție discretă

O colecție discretă

de Magdalena Popa Buluc    |   

Artmark anunță o nouă Licitație de Artă Interbelică, care include și o secvență din colecția Radu Braun, un cunoscut fotograf al anilor ’70-’80, cel care a realizat materialul fotografic pentru seria „Biblioteca de Artă” a Editurii Meridiane, adevărată „fântână” de cultură hrănitoare și „fereastră” către cultura europeană în anii de dinainte de ’89.

Apreciat în rândul artiștilor din generația sa atât pentru calitățile sale profesionale, cât și pentru respectul și umanitatea de care a dat dovadă în calitate de prieten și colecționar, Radu Braun a strâns de-a lungul timpului, cu discreție și pricepere, numeroase și avizat-alese lucrări de artă, majoritate a cărora vi le prezentăm în cadrul a două licitații, una de artă de patrimoniu (joi, 30 mai), alta de artă contemporană marți 28 mai, ambele săptămâna viitoare.

În Licitația de Artă Interbelică întâlnim și nume mari, precum Theodor Pallady, Nicolae Vermont, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, dar și artiști de nișă, unii avangardiști, lucrări alese cu gust de această personalitate marcantă a scenei culturale, cunoscută în mediul multor artiști, cu care a legat strânse prietenii și despre care a lăsat mărturii fotografice importante ale scenei artistice a acelor ani.

Cumva în spiritul acestei colecții discrete și a anilor în care aceasta s-a format remarcăm pictura „Dimineață însorită”, realizată de un artist martir al perioadei ’50-’60, Sever Burada, a cărui întreagă viață a fost marcată, pe rând, de război, prizonierat, exil și sărăcie. Nevoit să se descurce cu puține resurse, într-o locuință forțată din Bărăgan, artistul a ținut un jurnal în care și-a scris memoriile în chenare acuarelate, pe hârtie de maculator școlar. Traiul precar l-a determinat să utilizeze la maximum fiecare bucată de hârtie, astfel că a folosit deseori, pentru schițe sau desene, scrisori ori resturi de hârtie. De asemenea, a găsit soluții ingenioase și pentru a picta. Într-o lucrare dedicată imaginii fiicei sale în fragedă pruncie regăsim, spre exemplu, o tehnică inedită: pictorul devine un fin cunoscător al botanicii și utilizează pigmenți din plante și un amestec de praf pentru a obține o cromatica dorită. Nu poate fi vorba însă de un experiment propriu-zis, ci mai degrabă de o lipsă acută de materie primă și o nevoie pregnantă de a-și continua manifestările artistice. În portretul de față identificăm trăsăturile Lilianei, fiica sa, cea care s-a ocupat îndeaproape de cercetarea și inventarierea operei tatălui său după trecerea în neființă a acestuia.

Expoziția ce cuprinde colecția Radu Braun și picturile din cele două licitații, de Artă Postmodernă și Contemporană și de Artă Interbelică, este deschisă zilnic la Palatul Cesianu-Racoviță (din str. C.A. Rosetii nr. 5), până în data de 30 mai, și poate fi vizitată cu intrare liberă, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Licitațiile vor avea loc atât la Galeriile Artmark, cât și online, pe platforma artmark.ro, unde pot participa toți cei cu un cont activ realizat pe site.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri