Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS atrage atenția asupra obezității în rândul europenilor. 1,2 milioane de oameni mor anual

OMS atrage atenția asupra obezității în rândul europenilor. 1,2 milioane de oameni mor anual

Problemele de exces ponderal și obezistate aprovoacă circa 1,2 milioane de decese în fiecare an în Europa, atrage atenția OMS, citată de AFP.

''Ratele de exces ponderal şi obezitate a atins proporţii epidemice în toată regiunea şi continuă să avanseze'', transmite Biroul regional european al OMS. 

Circa 25% dintre adulții din Europa sunt obezi, pe locul doi după Statele Unite. 

''Creşterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major în cazul maladiilor non-transmisibile, în special cancere şi afecţiuni cardio-vasculare'', precizează directorul OMS Europa, Hans Kluge.

Obezitatea este cauza a peste 13 tipuri de cancer și este responsabilă pentru apariția a circa 200.000 de noi cazuri de cancer pe an. 
''Cifra va creşte şi mai mult în anii următori'', avertizează raportul.

Totodată, excesul ponderal provoacă peste 1,2 de milioane de decese anual în pe continentul european, ceea ce reprezintă peste 13% din total.

Circa 59% dintre adulți și 30% dintre copii sunt supraponderali în Europa, potrivit datelor colectate până în 2016. Cifrele sunt în creștere, întrucât circa 40% dintre adulții de pe acest continent aveau exces de greutate.

De asemenea, restricțiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19, precum izolarea în case, închiderea școlilor, au provocat ''o creştere a expunerii la anumiţi factori de risc care influenţează probabilitatea ca o persoană să sufere de obezitate sau să fie supraponderală''.

Totodată, obiceiurile alimentare ale oamenilor s-au schimbat în rău, iar activitatea fizică a fost grav afectată. 
''Intervenţiile politice care vizează factorii de mediu şi comerciali ai unei alimentaţii nesănătoase sunt susceptibile de a fi cele mai eficiente pentru a inversa epidemia''.

O cerință a OMS este impunerea de taxe asupra băuturilor care conțin zahăr, limitarea vânzărilor de alimente nesănătoase pentru copii, subvenția produselor benefice pentru sănătate, dezvoltarea activităților fizice. 

Subiecte în articol: oms obezitate obezitate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri