Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Probleme cu ratele bancare, în jumătate de țară

Probleme cu ratele bancare, în jumătate de țară

de Valentin Gros    |   

Românii au devenit mai atenți cu achitarea ratelor către bănci în timpul pandemiei, astfel că întârzierile la plată s-au diminuat cu aproape 100 de milioane de lei în perioada aprilie-iunie 2020. Totodată, a scăzut și povara datoriei - calculată ca pondere a restanțelor în totalul creditelor - cu foarte puțin, respectiv 0,02 puncte procentuale. În jumătate de țară (20 de județe), acest indicator a înregistrat însă creșteri, de până la 0,35 pp. Clienții cei mai lipsiți de griji în relația cu societățile de finanțare se află în județe cu venituri mai mici decât media națională. La polul opus, zonele cu poveri mari sunt tot din categoria celor sărace, arată statisticile oficiale analizate de Jurnalul.

 

Clienții bancari aveau, la sfârșitul lunii iunie, restanțe la plata creditelor în valoare totală de 6,77 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Din această sumă, 4,81 miliarde de lei reprezentau restanțele la împrumuturile în moneda națională, iar 1,96 miliarde de lei, echivalentul restanțelor la împrumuturile în valută.

Totalul creditelor se cifrează la 274,05 miliarde de lei, din care 183,98 miliarde de lei sunt împrumuturi în lei, iar 90,07 miliarde de lei - echivalent în valută.

Astfel, suma totală a restanțelor are o pondere de 2,47% din creditele totale. În cazul împrumuturilor în lei, restanțele reprezintă 2,61%, iar la cele în valută procentajul este mai mic, de 2,18%.

Comparativ cu finele lui martie, adică în trei luni în care economia a fost afectată de pandemie, restanțele la plată au scăzut cu 99,4 milioane de lei, dar în același timp și totalul creditelor a coborât cu 1,87 miliarde de lei. Astfel, povara datoriei a devenit, în această perioadă, cu 0,02 puncte procentuale mai mică.

 

Unde a lovit criza COVID

Din datele BNR, reiese că în 21 de județe povara datoriilor a crescut. Cel mai lovit este Iași, cu un avans al restanțelor de 36,7 milioane de lei, reprezentând o majorare de 0,35 de puncte procentuale, până la un total de 265,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă 2,52% din suma creditelor (lei plus valută), de aproximativ 10,51 miliarde de lei. Pe al doilea loc după acest criteriu, cu un salt de 0,25 pp, se află Bistrița-Năsăud, unde întârzierile la plată au atins, la sfârșitul lui iunie, 96 de milioane de lei, dintr-un total al împrumuturilor de 2,14 miliarde de lei. Urmează în clasament Vâlcea - cu o mărire a poverii de 0,23 pp, până la 95,3 milioane de lei, la un total credite de 2,52 miliarde de lei - și Suceava, tot cu 0,23 pp creștere, până la un total al restanțelor mai mic, de 74,6 milioane de lei, din credite de 3,23 miliarde de lei. Al cincilea județ este Argeș, unde povara a urcat cu 0,20 pp, până la 194,3 milioane de lei, împrumuturile însumând 6,34 miliarde de lei.

 

Sătmărenii, cei mai îndatorați

Cel mai îndatorat județ, după ponderea restanțelor în totalul creditelor, este Satu Mare, cu un nivel de 6,09%, suma împrumuturilor (lei plus valută) fiind de 2,89 miliarde de lei, din care circa două miliarde de lei în monedă națională. Salariul mediu lunar net din acest județ se situează anul acesta, conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), la 2.814 lei, reprezentând 85% din media pe economie, cifrată la 3.316 lei. Singurul județ din Top 5 cu salarii peste media națională este Sibiu, unde întârzierile la plată reprezintă 4,31% din creditele contractate, în valoare totală destul de ridicată, de 5,72 miliarde de lei.

 

 

Lipsă de griji în Deltă

Cele mai mici probleme la achitarea ratelor bancare par să le aibă tulcenii. Locuitorii din Delta Dunării au restanțe de numai 1,27% dintr-un total al creditelor modest, de 1,80 miliarde de lei, din care circa 1,4 miliarde de lei în monedă națională și circa 400 de milioane de lei în valută. Salariul mediu net în Tulcea se cifrează la 2.770 de lei, sau 83% din media națională. Covasna se arată ca fiind al doilea județ bun-platnic, cu 1,41% pondere a restanțelor dintr-un total al creditelor de doar 945 milioane de lei, cel mai mic nivel din țară în afară de Giurgiu (care are 976 de milioane de lei). Angajații din Covasna câștigă, în medie, 2.815 lei pe lună. Pe locul 3 se clasează Alba, cu 1,46% restanțe în totalul împrumuturilor, unul voluminos, de 3,58 miliarde de lei.

 

Județele unde povara datoriilor a urcat în timpul pandemiei sunt (în ordinea creșterii): Iași, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Suceava, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Vaslui, Gorj, Caraș-Severin, Cluj, Galați, Olt, Prahova, Maramureș, Sibiu, Teleorman, Covasna, Bacău, Giurgiu, Neamț.

 

 

 

În perioada martie-iunie 2020, soldul creditelor a scăzut cu 1,8 miliarde de lei, iar al restanțelor - cu 99,4 milioane de lei

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri