Jurnalul.ro Ştiri Locale Parcurile devin armă în lupta electorală

Parcurile devin armă în lupta electorală

de Diana Scarlat    |   

Declarațiile premierului Ludovic Orban, de ieri, deschid calea către lupta politică între PNL și PSD. Pisica a fost aruncată în curtea PSD, în prag de relaxare, când toată lumea întreabă dacă se vor deschide parcurile. Întreaga responsabilitate pare că a căzut, acum, pe deciziile autorităților locale, deși amenzile s-au dat în baza Ordonanțelor Militare, în timpul situației de urgență, iar declarațiile miniștrilor au fost aproape identice, în privința interzicerii accesului în parcuri. Totuși, premierul își poate susține afirmațiile chiar cu textele celor zece Ordonanțe Militare, care nu specifică interzicerea accesului în parcuri și spații verzi, ba chiar permit activități fizice individuale, în aer liber.

 

 

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că nu guvernul trebuie să deschidă parcurile, pentru că nici Executivul, nici Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) nu le-a închis. Mai mult, Orban a subliniat că ordonanțele militare nu au specificat faptul că românii nu au acces în parcuri și spații verzi. Premierul a explicat că primăriile au fost cele care au luat decizii în privința interzicerii accesului în parcuri. Cu toate acestea, declarațiile oficialilor au fost, de la început, contradictorii, în privința activităților permise sau interzise, în timp ce textele legislative în ultimele două luni sunt foarte interpretabile.

„Guvernul, ministrul Afacerilor Interne, DSU nu au interzis niciodată accesul oamenilor în parcuri. Deciziile de închidere a parcurilor au fost luate de Comitetul pentru Situații de Urgență la nivel local. Spre exemplu, în București, prima autoritate locală care a luat decizia de a închide parcurile a fost Primăria Sectorului 2, după care a luat decizia și Primăria Capitalei”, a declarat Ludovic Orban, întrebat când se vor redeschide parcurile.

 

Robert Negoiță, sancționat în parc

Unul dintre cei amendați pentru încălcarea interdicției de pătrundere în parcurile din Capitală, în această perioadă, a fost chiar primarul sectorului 3, Robert Negoiță, astfel încât reiese că amenda edilului a fost aplicată în baza deciziei PMB, nu a ordonanțelor militare, care nu specifică nici măcar distanța maximă care poate fi parcursă pentru activități fizice individuale sau pentru cumpărături. Robert Negoiță a plătit o amendă de 10.000 de lei, după ce a fost filmat în timp ce se plimba prin Parcul IOR cu bicicleta, împreună cu prietena lui.

Pe 28 martie, în urma unei decizii luate de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, toate parcurile din București au fost închise. Ulterior, mai multe localități din țară au decis să facă același lucru, motivul fiind limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

 

Doar cu mască, în sectorul 6

În aceeași direcție a deciziilor luate de primarii din București se înscrie și anunțul făcut luni de Gabriel Mutu, edilul sectorului 6, care nu va permite accesul oamenilor în parcurile pe care le administrează primăria decât cu măști, după 15 mai. Decizia îi aparține și intră în contradicție cu anunțurile Guvernului și al președintelui Klaus Iohannis, care au repetat, în mai multe rânduri, că măștile vor fi obligatorii doar în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. Chiar și medicii au recomandat purtarea măștilor în interior, nu în aer liber, dar aceste măsuri se vor lua pentru parcruile din sectorul 6. Și această decizie luată de primarul Mutu ar putea fi folosită în lupta politică, dar și contestată, ca neconstituțională, în contextul viitoarei stări de alertă – după decizia, de ieri, a Curții Constituționale, privind neconstituționalitatea amenzilor uriașe care s-au aplicat după OM 3.

 

Drepturile și libertățile cetățenilor nu ar mai putea fi îngrădite, din 15 mai. Accesul în parcuri ar fi fost permis și până acum, dacă nu ar fi fost luate decizii la nivelul administrației locale. 

 

Ar putea urma un val de contestații

Instanțele de judecată ar putea fi luate cu asalt de contestatarii amenzilor din perioada situației de urgență, din cauza numărului mare de contradicții și mai ales după ce Avocatul Poporului a avut câștig de cauză la Curtea Constituțională. Cert este că accesul în parcuri a fost interzis doar în București, iar accesul în păduri nu a fost interzis niciodată, nefiind specificat în textele ordonanțelor militare, deși s-au dat amenzi. Ordonanțele militare nu au avut norme de aplicare, ci doar niște liste de precizări și răspunsuri, din partea IGPR, care, la rândul lor, au fost aproape integral contrazise, ulterior apariției lor, de declarațiile oficialilor.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri