Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc: Episcopii pedofili vor putea fi revocaţi

Papa Francisc: Episcopii pedofili vor putea fi revocaţi

Episcopii care se vor face vinovaţi de "neglijenţă în exercitarea funcţiei" în ceea ce priveşte cazurile de "abuzuri sexuale asupra minorilor", vor putea fi revocaţi, potrivit unui nou decret emis sâmbătă de papa Francisc şi încorporat în dreptul canonic.

Acesta prevedea deja revocarea din ''cauze grave'', precizează papa.

''Cu aceasta, înţeleg să precizez că printre aceste aşa-numite +cauze grave+, este (de acum, nota agenţiei) inclusă neglijenţa episcopilor în exercitarea funcţiei lor, în special în cazurile de abuzuri sexuale comise asupra minorilor şi adulţilor vulnerabili", scrie Jorge Bergoglio, citat de France Presse.

Francisc a anunţat, de asemenea, crearea unui colegiu de experţi juridici însărcinat să-l asiste înainte de a pronunţa demiterea unui episcop, precizează un comunicat al purtătorului de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi.

În această scrisoare apostolică, sub formă de "motu proprio" şi intitulată "Ca o mamă iubitoare", papa aminteşte că Biserica ''îi iubeşte pe toţi fiii săi, dar tratează şi protejează cu o afecţiune cu totul particulară pe cei mai slabi şi fără apărare".

Prin urmare, a adăugat papa, pastorii săi şi în special episcopii săi trebuie "să dea dovadă de o promptitudine deosebită în protejarea celor mai slabi dintre persoanele care le sunt încredinţate".

Papa Francisc a cerut în mod repetat pedepsirea cu severitate a celor care se fac vinovaţi de abuzuri sexuale asupra minorilor şi toleranţă zero faţă de această 'tragedie'.

El apreciat, de altfel, de mai multe ori că episcopii care au protejat pedofili ar trebui să demisioneze şi a creat un tribunal al Vaticanului pentru a-i judeca.

Din 2001, Vaticanul a dat instrucţiuni ferme bisericilor naţionale din întreaga lume, cum ar fi colaborarea automată cu justiţia şi suspendarea preotului acuzat, dar asociaţiile victimelor estimează că o conspiraţie a tăcerii este încă tolerată la cel mai înalt nivel.

Sursa: AGERPRES

Subiecte în articol: papa francisc episcopi pedofilie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri