Jurnalul.ro Ştiri Social Peste jumătate dintre părinții care muncesc în alte țări nu vin acasă de Sărbători

Peste jumătate dintre părinții care muncesc în alte țări nu vin acasă de Sărbători

de Redacția Jurnalul    |   

Mai mult de jumătate - 55% - dintre părinții care lucrează peste graniță nu vor petrece Sărbătorile Pascale în țară, alături de copiii lor, în vreme ce 39% spun că vor veni acasă pentru Paște, iar 6% nu erau încă deciși cu privire la venirea în țară.

Conform datelor unei anchete realizate de Salvați Copiii România, în ce privește motivele pentru care părinții nu pot veni, cel mai des menționate au fost lipsa banilor alocați drumului până în România și faptul că nu reușesc să își ia concediu sau zile libere în această perioadă.

13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în perioada iunie 2021 – iunie 2022 unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Cei mai mulți copii cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate în ultimul an sunt în regiunea Nord-Est - 138.065 de copii, respectiv 17.8% din copiii din regiune (în medie unu din șase copii), regiunea Sud-Muntenia - 107.150 de copii, respectiv 20.3% din copiii din regiune (în medie unu din cinci copii), regiunea Nord-Vest - 71.374 de copii, respectiv 13.9% din copiii din regiune (în medie unu din șapte copii), regiunea Sud-Est - 57.513 copii, respectiv 12.1% din copiii din regiune (unu din opt copii) și regiunea Vest - 48.177 de copii, respectiv 14.7% dintre copiii din regiune (unu din șapte copii).

Umrează regiunea București Ilfov – 45.725 de copii, respectiv 10.2% din copiii din regiune (în medie unu din zece copii), regiunea Sud-Vest Oltenia – 44.025 de copii, respectiv 13.0% din copiii din regiune (aproximativ unu din opt copii) și regiunea Centru - 24.465 de copii, respectiv 5.1% din copiii din regiune (în medie unu din douăzeci de copii).

„Pentru copiii ai căror părinți sunt nevoiți să muncească în alte țări, sărbătorile sunt grele, atunci când părinții nu reușesc să vină acasă. Sentimentul de singurătate este acutizat în astfel de momente și de aceea este vital ca legătura cu părinții să fie păstrată, chiar și de la distanță. Sunt consecințe emoționale, dar și sociale ale acestui fenomen atât de specific țării noastre”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: parinti sarbatori
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri