Anunţul Comisiei pentru reunificare paşnică a Coreii, care se ocupă de problemele intercoreene, are loc după decizia unilaterală a Seulului de a închide zona ca ripostă la testul nuclear şi lansarea de rachetă efectuate de Coreea de Nord.
Într-un comunicat publicat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, Comisia a anunţat că închide Kaesong, declarată zonă militară.
Toate căile de comunicaţii militare cu Coreea de Sud, inclusiv prin satul de frontieră Panmunjom, principalul canal de comunicare între cele două state rivale, sunt întrerupte, se adăuga în comunicat, fără a preciza cât timp va fi instituită această măsură.
'Forţele inamice sud-coreene vor simţi preţul mare şi dureros pe care trebuie să îl plătească pentru închiderea complexului industrial Kaesong', se mai spune în comunicat.
Toţi sud-coreenii ar fi trebuit să părăsească zona până la ora locală 17:00 (08:30 GMT), având asupra lor doar bunurile personale.
'Vom confisca toate bunurile companiilor sud-coreene şi societăţilor partenere, inclusiv maşini, materii prime şi produse", se afirmă în comunicat.
Deschisă în 2004 ca simbol al 'reconcilierii' între cele două Corei, zona industrială Kaesong, finanţată de Coreea de Sud, este o sursă crucială de devize străine pentru Phenian. Situată la circa zece kilometri de frontieră, de partea nord-coreeană, la Kaesong sunt angajaţi 53.000 de nord-coreeni, în 124 de întreprinderi manufacturiere sud-coreene.
Guvernul şi întreprinderile sud-coreene au investit aici, în peste 10 ani, mai mult de o mie miliarde de woni (742 milioane de euro), unele dintre aceste sume fiind utilizate de Phenian pentru a-şi finanţa programele nuclear şi balistic. În total, 184 de antreprenori sud-coreeni lucrează în prezent la Kaesong.
Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă care transporta un satelit de observaţie, potrivit televiziunii oficiale nord-coreene.
Prezentată de Phenian drept 'misiune spaţială', această lansare a fost condamnată ca fiind un 'test balistic deghizat', care ar avea drept scop punerea în funcţiune de arme capabile să lovească teritoriul american. AGERPRES