Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pregătirea litoralului pentru sezonul 2023: chirii infime, pentru băieții deștepți ai plajelor

Pregătirea litoralului pentru sezonul 2023: chirii infime, pentru băieții deștepți ai plajelor

de Adrian Stoica    |   

Ministerul Mediului a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență prin care modifică regulile de desfășurare a licitațiilor pentru închirierea plajelor de pe țărmul Mării Negre, susținând că dacă nu s-ar face acest lucru, veniturile Administrației Naționale „Apele Române” și ale bugetul de stat se vor diminua puternic în 2023. Anul trecut au expirat circa 200 de contracte de închiriere, iar urgentarea procedurii de licitație este necesară, explică ministerul. Aceasta s-ar putea transforma însă într-un simulacru, având în vedere că din acest an contractul de închiriere se va putea încheia și în cazul în care există doar o ofertă depusă. Modul în care sunt administrate multe dintre plajele închiriate este de ani un subiect estival, din cauza serviciilor slabe oferite turiștilor, în special în ceea ce privește curățenia.

Oficial, sezonul estival se deschide pe data de 1 mai, iar termenul de predare a plajelor către cei care le-au închiriat este anterior cu două săptămâni. Având în vedere că au expirat aproximativ 200 de contracte de închiriere, prin proiect de ordonanţă de urgenţă Ministerul Mediului susține că a fost prevăzută o serie de reglementări pentru a putea fi desfășurate în timp util licitațiile, cu respectarea principiilor publicității, tratamentului egal și transparenței. Neemiterea acestui act normativ pentru reglementarea situațiilor extraordinare va avea drept consecință iminenta nerealizare a veniturilor proprii ale Administrației Naționale „Apele Române”, în valoare de circa 12,5 milioane de lei, doar pentru 2023, respectiv o diminuare a veniturilor bugetului de stat prin nerealizarea cotei aferente de 50% din chiria încasată, în valoare de 6,25 de milioane de lei, mai precizează Ministerul Mediului în nota de fundamentare.

Ce propune proiectul

Perioada de publicitate a licitației se va reduce de la 20 de zile la 10 zile, iar termenul de răspuns la clarificări, de la 5 la 3 zile. De asemenea, autorității contractante vor fi obligate să pună documentația la dispoziția persoanelor interesate numai prin mijloace electronice, iar termenul de așteptarea pentru încheierea contractului scade de la 20 la 10 zile. În plus, valabilitatea unui contract va fi extinsă de la unu la doi ani. Una dintre prevederile cele mai importante ale proiectului și care va da naștere la multe controverse în jurul viitoarelor licitații este „reducerea numărului de oferte maxim admisibile în prezența cărora poate fi adjudecată licitația (de la două oferte la una)”. Aceste propuneri de reglementare vor conduce la reducerea la jumătate a perioadei de licitație și încheiere a contractelor, în prezent perioada însumând cel puțin 55 de zile, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

Prețuri derizorii la închiriere

În condițiile în care închirierea unui șezlong pleca, anul trecut, de la 20-25 de lei/zi, ajungând chiar triplu pe plajele de fițe din Mamaia, contractele de închiriere pregătite pentru acest an vin cu sume foarte mici. Dacă mai luăm în calcul și evaziunea fiscală, care face casă bună cu mulți dintre operatorii plajelor, putem să înțelegem de ce în jurul acestei afaceri cu închirierea plajelor s-a dezvoltat o adevărată castă a beneficiarilor. De exemplu, tariful pentru o plajă categoria I, indiferent de stațiune, cu funcția recreere/divertisment, este de 1,22 de lei/mp/lună, iar pentru o plajă inclusă în categoria a II-a - de 0,91 de lei. În cazul unei plaje incluse în categoria III-a, acest tarif scade la 0,61 de lei. Tarife de închiriere vor trebui să plătească și cei care oferă posibilitatea practicării unor sporturi nautice. Astfel, tariful de agrement nautic fără motor categoria I este de 13,96 de lei/mp/lună, iar cel de agrement  nautic cu motor categoria I este de 33,38 de lei/mp/lună.

Plajele, sub asaltul mizeriei și al comercianților ambulanți

În ciuda prețurilor mari, litoralul rămâne destinația estivală cea mai căutată de români. În fiecare an însă, numărul reclamațiilor venite din partea turiștilor este uriaș. Internetul se umple de postări ale celor care se plâng de confortul camerelor din anumite hoteluri, de calitatea serviciilor oferite, dar și de felul în care arată staţiunile și plajele. Vorbim aici despre oamenii care reclamă plajele supraaglomerate de şezlonguri şi baldachine, de curățenia deficitară, de lipsa grupurilor sanitare, de asaltul permanent al comercianților ambulanți și multe altele. Administrația „Apele Române”, proprietara plajelor, consideră că rolul său este doar să-și umple conturile din contractele de închiriere, după care turiștii pot fi abandonați la voia administratorilor.

 

Subiecte în articol: marea neagră
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri