Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PNL vrea reducerea TVA de la 19 la 16%

PNL vrea reducerea TVA de la 19 la 16%

de Adrian Stoica    |   

Pe vremea când făceau marcaj la PSD din opoziţie, parlamentarii liberali susţineau că este bine venită o reducere a taxei pe valoarea adăugată, de la 19%, cât este în prezent, la 16%, iar în ceea ce priveşte produsele alimentare de la 9%, la 5%. Un proiect de lege elaborat de cinci deputaţi PNL prevede intrarea în vigoare a acestor măsuri de la 1 ianuarie. Acum când liberalii au trecut la butoanele puterii şi au mână liberă să adopte această măsură, bat în retragere.

 

Proiectul de lege aparţine deputaţilor liberali Andronache Gabriel, Heiuş Lucian-Ovidiu, Moldovan Sorin-Dan, Neagu Nicolae şi Roman Florin-Claudiu, iar pe 16 octombrie el primea votul Senatului, prima cameră sesizată. În expunerea de motive, cei cinci iniţiatori anticipau că reducerea cotelor de TVA va duce la creşterea încasărilor la buget din această taxă. Cum marţi premierul Orban ne-a anunţat, odată cu prezentarea rectificării bugetare, una puternic negativă, că încasările ANAF sunt mai mici cu 8,3 miliarde de lei la 10 luni, din care 2,1 miliarde de lei lipsesc la TVA, acum ar fi momentul să se lase în seama intuiţiei celor cinci colegi de partid.

 

Se schimbă calimera

Acum proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, iar pe 26 noiembrie ar fi trebuit definitivat raportul în Comisia de buget, finanţe. Deşi este o iniţiativă care, dacă este să le dăm crezare iniţiatorilor, ar duce la creşterea veniturilor bugetare, liberalii nu mai sunt interesaţi de promovarea ei. Potrivit deputatului ALDE, Varujan Vosganian, care este şi membru al Comisiei de buget, finanţe, toate proiectele aflate pe traseul legislativ şi care implică bugetul de stat ar trebui retrase şi cerut un punct de vedere al guvernului pentru fiecare. De altfel, un punct de vedere al Guvernului Dăncilă ar fi trebuit să aibe şi proiectul celor cinci liberali, dar acesta lipseşte.

Îmbunătăţirile preconizate în colectarea taxelor şi impozitelor nu sunt aşteptate să se materializeze destul de rapid pentru a compensa majorarea cheltuielilor publice, atrăgea atenţia Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în raportul publicat la începutul acestei săptămâni în secţiunea dedicată României

 

Iniţiative pur electorale

Istoria parlamentară  recentă este plină de iniţiative legislative cu iz electoral. Dă bine în ochii votanţilor, când eşti în opoziţie, să le mai scapi o reducere de taxe, chiar şi numai pe hârtie. Le-o poţi vârî în ochi şi bate cu pumnul în piept, înjurând Puterea. Acum PNL are şansa să ne demonstreze că lucrurile nu stau aşa.

 

Nu este momentul potrivit să faci astfel de încercări. Pe termen scurt presiunile pe cheltuieli sunt foarte mari. Dacă reduci TVA şi încasările nu-ţi cresc, ce faci? Nu ai nicio plasă de siguranţă

Iancu Guda, Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri