Jurnalul.ro Special Anchete Firma-vedetă a scandalului de la aviară vinde acum Poliției kit-uri criminalistice. De 10 milioane de euro!

Firma-vedetă a scandalului de la aviară vinde acum Poliției kit-uri criminalistice. De 10 milioane de euro!

de Ion Alexandru    |   

Poliţia Română încheie pe bandă rulantă contracte de achiziții de reactivi cu o companie pe care Direcţia de Investigare a Fraudelor a IGPR a cercetat-o penal în scandalul gripei aviare, din perioada 2004-2005. Firmă controlată de fiul fostului director al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Ştefan Nicolae.

 

Pentru modul în care acesta din urmă şi-a favorizat fiul, în trecut, pentru a pune mâna pe contractele pentru combaterea efectelor gripei aviare, Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat, în anul 2013, incompatibil cu funcţia publică.

La data de 4 februarie 2023, IGPR a publicat pe SEAP un anunț de participare, în vederea încheierii unui acord-cadru, pentru o perioadă de 48 de luni, care are ca obiect furnizarea de kit-uri de reactivi cu protocoale automatizate, validate pentru identificarea umană, aferente analizei probelor biologice recoltate de la persoane, utilizând kit-uri de utilizare pe hârtie de tip FTA, integrate în fluxul de lucru existent în laborator.

Conform caietului de sarcini, în cadrul IGPR funcționează Laboratorul Serviciului de Expertize Biocriminalistice din cadrul Institutului Național de Expertiză Criminalistică, prin intermediul căruia se realizează analiza genetică judiciară a probelor biologice de referință recoltate de la persoane, precum și a probelor în litigiu recoltate de locul faptei. Acest laborator are nevoie de reactivi, consumabile și accesorii pentru procesul de genotipare.

În vederea încheierii acestui acord-cadru, IGPR a organizat o licitație deschisă, la care a pus la bătaie suma de 38.856.000 de lei fără TVA, licitație la care s-a înscris o singură companie. La data de 22 mai, autoritatea contractantă a parafat cu această companie contractul, la valoarea estimată, la care s-a adăugat cota de TVA, ajungându-se la un cost final de 46.238.540 de lei (9.436.457,1 euro).

 

Anchete penale

 

Firma care și-a adjudecat contractul se numește Omnivet Impex SRL, societatea controlată de Bogdan Nicolae, alături de Hoblea Oltea și Dan Nicolae Casian. Primul este fiul fostului director general al Institutului de Diagnostic și Societate Animală, Ștefan Nicolae, anchetat, în anul 2006, de către Direcția de Investigare a Fraudelor din cadrul… IGPR într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice care avea legătură cu celebra gripă aviară. 

Într-un comunicat de presă remis la vremea respectivă de Poliția Română se preciza că Șerban Nicolae a încheiat, în perioada noiembrie 2004 – noiembrie 2005, trei contracte, în calitate de director al Institutului, cu compania SC Omnivet Impex SRL, controlată de fiul său, Bogdan Ionuţ Nicolae. Contractele în cauză au fost însoţite de mai multe acte adiţionale şi vizau combaterea efectelor virusului gripei aviare în România. Presa dezvăluia, tot la acel moment, că Ștefan Nicolae și Bogdan Ionuț Nicolae au făcut, de asemenea, obiectul  mai multor dosare penale deschise la Parchetul General și la DNA. Conform sursei citate, Ştefan Nicolae elabora strategia naţională de luptă cu bolile animale, iar SC Omnivet Impex SRL, unde fiul acestuia deţine 95% din capitalul social şi are calitatea de administrator, importa în România medicaţia pentru combaterea acestor boli.

 

Și un verdict ANI de conflict de interese

 

Au fost organizate, în perioada de referinţă, mai multe licitaţii la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, condus de Nicolae tatăl, licitaţii câştigate, în exclusivitate, de firma lui Nicolae fiul. Asta, în cazul în care contractele nu erau atribuite, fără licitaţie, ci prin încredinţare directă. Mai mult, a existat, potrivit aceloraşi surse, o perioadă în care SC Omnivet Impex SRL a deţinut monopolul licitaţiilor organizate de Institutul condus de Ştefan Nicolae pentru vaccinurile utilizate în combaterea atât a gripei aviare, cât şi a pestei porcine.

De altfel, în anul 2013, Ştefan Nicolae a fost sancţionat, pentru activitatea din 2004-2005, de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate. ANI a constatat, atunci, că acesta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, „întrucât în perioada exercitării funcţiei publice de conducere ca director la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, a încheiat trei contracte de furnizare şi un act adiţional cu SC Omnivet Impex SRL – societate în cadrul căreia fiul său deţine calitatea de asociat şi administrator”. 

 

Între 2011 și 2019, firma a mai livrat, de nouă ori, produse pentru Poliție, în valoare de 75 de milioane de euro

 

Revenind la afacerea parafată, luna aceasta, de IGPR cu Omnivet Impex SRL, aflăm, din documentația de atribuire, că achiziția făcută constă în reactivi pentru certificare AND uman, utilizând metoda PCR, în markeri genetici heterozomali, în reactivi și consumabile pentru instrumentul de pipetare Qiaqility, în teste pentru punerea în evidență a fofatozei acide și în mănuși fără pulbere. În cadrul acordului-cadru se vizează achiziția a minimum 30 și maximum 100 de astfel de kit-uri.

Nu este pentru prima dată când SC Omnivet Impex SRL primește astfel de contracte de la Poliția Română. „Jurnalul” a identificat, pe SEAP, nu mai puțin de astfel de nouă contracte, în valoare totală de 360.340.735.33 lei cu TVA (75 milioane de euro), parafate între 2011 și 2023. 

O altă structură de forță a statului care a atribuit astfel de contracte firmei în cauză. SRI, prin UM 0929 București, a încheiat cu Omnivet Impex SRL, anul trecut, un contract în valoare de 1.215.000 de lei fără TVA, pentru achiziția unor instrumente RT-PCR pentru Sars-Cov-2. De asemenea, tot anul trecut, SRI a mai atribuit companiei respective un contract de 3.626.649 de lei fără TVA pentru reactivi și consumabile. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri