Jurnalul.ro Special DrogTest. Polițiștii vor face testele antidrog în locul elevilor

DrogTest. Polițiștii vor face testele antidrog în locul elevilor

de Diana Scarlat    |   

Propunerile venite din partea mai multor miniștri pentru a fi testați elevii, la școală, pentru a se descoperi dacă au consumat droguri, ar putea rămâne doar la nivel de intenție.

Legislația nu permite un astfel de demers. Nici dacă s-ar încerca aplicarea acestui proiect prin Ordin de Ministru, Hotărâre de Guvern sau Ordonanță de Urgență nu ar fi posibil, pentru că se poate interveni numai prin legi organice, votate de Parlament, care să nu încalce principiile constituționale. Nici măcar nu se poate da o lege specială pentru așa ceva, ci ar trebui să fie schimbat tot cadrul legislativ, ceea ce ar însemna cel puțin trei ani, până la aplicarea noilor prevederi, dacă s-ar vota. Polițiștii, în schimb, ar putea începe să fie testați antidrog, la locul de muncă, după accidentele din ultimele zile, care au scos la lumină două cazuri extrem de grave, legate de consumul de droguri în rândul forțelor de ordine.

 

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a fost cel care a lansat propunerea testării antidrog a elevilor de către personalul medical din şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”. După ce societatea românească a reacționat violent la ideea că se poate ajunge la testarea în masă a elevilor, obligatoriu, la școală, așa cum s-a procedat în pandemie, cu testele Covid, mai mulți membri ai guvernului au revenit cu declarații, arătând că o astfel de variantă ar fi exclusă, dar se încearcă identificarea unor soluții pentru testarea celor care dau semne clare că ar fi sub influența stupefiantelor, la școală.

Atât ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cât și ministrul Educației, Ligia Deca, au explicat că nu se pune problema testării în masă a elevilor, în școli. Nici despre o testare periodică nu poate fi vorba, conform declarațiilor ministrului Sănătății. În plus, măsurile ar urma să fie luate pentru a-i ajuta pe copii și pe adolescenți, nu pentru a-i pedepsi.

„Important este ca atunci când s-ar constata că un copil este sub influența substanțelor, să poată beneficia de un tratament, de îndrumare, de consiliere psihologică, și el și familia sa”, a explicat Alexandru Rafila.  

La rândul ei, Ligia Deca a spus că eventualele testări antidrog s-ar face numai cu acordul părinţilor, asigurând confidenţialitatea, nediscriminarea şi evitând stigmatizarea celor care vor fi identificați drept consumatori de stupefiante. Mai mult, în școli, testările s-ar face doar la cabinetele medicale, cu testele care sunt folosite și de către Poliția Rutieră, nicidecum teste de urină sau de sânge, care s-ar face după identificarea elevilor cu rezultat pozitiv. 

 

Mai multe ministere caută soluții

 

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației ar trebui să lucreze împreună pentru a găsi cea mai bună soluție de aplicare a acestei idei. După ce vor face o strategie, va fi nevoie de modificări legislative. Aici intervine o altă problemă, pentru că ar trebui să se schimbe foarte mult din legislația actuală, pentru a deveni posibilă testarea antidrog a elevilor în școli. 

„Ar trebui să se schimbe foarte multe legi, de la Legea învățământului la Legea combaterii traficului, dar și Codul penal și Codul de procedură penală și chiar Legea sănătății și a drepturilor pacientului. Ar dura mai mulți ani. Probabil se va abandona treptat ideea”, a explicat, pentru Jurnalul, avocatul Gheorghe Piperea.

Deși nu este o măsură coercitivă sau care să aducă drept consecință sancționarea copiilor, ci sprijinul pentru renunțarea la droguri, inițiativa a fost respinsă de foarte mulți părinți revoltați că ar putea fi agresați copiii lor, prin trimiterea la cabinetul medical. Alți părinți spun, însă, că și-ar dori să știe dacă se droghează copiii și și-ar da oricând acordul. 

În acest context, se dezbate și posibilitatea introducerii unei măsuri sub formă de serviciu acordat de stat familiilor, dacă s-ar modifica legislația astfel încât să poată fi testați în școală elevii care prezintă semne că s-ar fi drogat, dar la cererea părinților. Astfel ar putea beneficia de serviciile oferite de cabinetele medicale și ale psihologilor doar acei elevi ai căror părinți ar depune o cerere specială pentru testarea copiilor lor, dacă sunt identificate caracteristici specifice consumului de stupefiante. 

 

Noile cerințe pentru cadrele MAI

 

Scandalurile legate de consumul de droguri a pornit de la accidentul din localitatea 2 Mai, în care doi tineri au fost uciși de un șofer de 19 ani care consumase droguri. Dar în ultimele două săptămâni acest scandal a ajuns să-i vizeze direct pe polițiști, după ce pe șoselele României au fost alte accidente asemănătoare, comise chiar de angajați actuali sau foști angajați ai MAI. 

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut, săptămâna trecută, o şedinţă cu șefii structurilor de ordine publică din MAI, în care a cerut măsuri pentru eliminarea cauzelor care au stat la baza producerii acestor „incidente extrem de grave” în care au fost implicaţi angajaţi MAI. Ministrul s-a mai referit și la neglijenţa de care dau dovadă polițiștii, la slaba pregătire profesională, lipsa de combativitate şi carenţele la nivel managerial. 

Ministrul de Interne cere testarea antidrog a polițiștilor, atât la angajare, cât și anual, în timpul carierei. Cătălin Predoiu a făcut o declarație în acest sens luni, 28 august 2023, când a prezentat concluziile Corpului de Control în legătură cu tragicul accident produs în data de 19 august în județul Constanța. Ulterior au apărut alte două accidente, unul soldat cu moartea victimei, comis de un fost polițist, altul soldat cu rănirea victimei, comis de un polițist încă în funcție. 

„Măsuri care vizează polițiștii: Instituirea obligativității testului antidrog, în cadrul examenului medical pentru admiterea în MAI, precum și anual, în timpul carierei. Instituirea obligației de a se supune testării antidrog/alcool, pe timpul serviciului, când sunt indicii comportamentale. Instituirea obligației de a se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat (poligraf), în cazul în care polițistul nu trece testul de integritate, cel de fidelitate sau în alte situații strict reglementate. Suspendarea din funcție, pentru o perioadă determinată, în cazul în care polițistul nu se supune testării sau testarea indică un rezultat pozitiv, dacă polițistul nu trece testul de integritate sau pe cel de fidelitate sau dacă polițistul este implicat în evenimente grave, strict reglementate și conform unei proceduri”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

 

Măsurile impuse de Interne se pot extinde

 

Această decizie se poate aplica direct sau chiar s-ar putea extinde și la alte categorii profesionale, dacă și alți miniștri ar prelua modelul de la MAI. În cazul polițiștilor sau a altor angajați nu este nevoie de modificarea cadrului legislativ pentru impunerea testării antidrog. „Elevii nu pot fi testați fără lege. Angajații, da. Angajatorul are dreptul să pretindă ca angajații săi să nu vină beți sau drogați la serviciu. Asta se poate, în condițiile Codului Muncii. Nu e nevoie de legi noi pentru asta. Mă refer la funcționarii Agenția Națională Antidrog, polițiști, magistrați, directori de școli/licee, decani/prodecani, secretare, psihologi de școală, profesori - diriginți, agenți de pază. Adică toți cei care ar trebui să contribuie minimal la combaterea fenomenului, dar fie se complac, fie fac bani din fenomen. Chiar miniștrii și secretarii de stat de resort ar trebui să se testeze primii. Nu e nici ironie, nici glumă. De la ei ar trebui să înceapă curățenia”, a mai explicat avocatul Piperea, pentru Jurnalul.

 

 

Au înțeles greșit cum ar trebui să se ocupe de droguri

 

Sâmbăta trecută, un fost polițist de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO), colonelul în rezervă Constantin Păun, a accidentat mortal o femeie, după ce s-a urcat la volan sub influența alcoolului și a drogurilor. Accidentul a avut loc la Popești Leordeni, județul Ilfov. Constantin Păun a fost și aghiotantul ministrului de Interne Gavril Dejeu, în guvernarea 1996-1999.

După numai câteva zile, marți, un polițist aflat sub influența drogurilor și a alcoolului la volan a accidentat o femeie de 33 de ani la Caracal, în județul Olt. Polițistul în vârstă de 21 de ani, de la IPJ Constanța, a și fugit de la locul accidentului, apoi a declarat în fals că la volan s-ar fi aflat o altă tânără, elevă a Școlii de ofițeri de la Câmpina. În ultimele zile, în județul Olt au avut loc patru accidente provocate de șoferi aflați sub influența drogurilor. 

 

Testarea angajaților, începând cu polițiștii, ar avea efect în reducerea traficului de droguri. Problema s-ar putea agrava, însă, în școli, pentru că ar rămâne singurul mediu nesupus testărilor, dacă nu se va găsi o soluție și pentru verificarea elevilor care consumă stupefiante.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: politisti teste antidrog
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri