Jurnalul.ro Special Polițiștii veterinari vor putea acorda primul ajutor animalelor rănite înainte să facă hârțogăraia 

Polițiștii veterinari vor putea acorda primul ajutor animalelor rănite înainte să facă hârțogăraia 

de Monica Cosac    |   

După aproape două decenii de la înființarea Poliției Animalelor, parlamentarii au constatat că polițiștii veterinari sunt, de fapt, un fel de martori la căratul apei.

 Mai exact, deși au studiat medicina veterinară, aceștia pot doar să constate că un animal se află în pericol, dar nu îi pot acorda primul ajutor şi asistenţă medicală pentru că nu au materiale şi echipamente medicale, susțin doi deputați USR, care vor să schimbe această situație printr-un proiect de lege pus în dezbatere la Senat. Mai mult, aceștia vor să modifice și statutul polițistului, astfel încât ofițerii specialiști în medicină veterinară să își poată deschide și cabinete. 

Deşi prin Legea nr. 205/2004 a fost înfiinţată Poliţia Animalelor, aceasta nu a fost dotată în mod corespunzător, cu materiale şi echipamente tehnico-medicale necesare acordării asistenței medicale. Astfel că, deși unii dintre ei sunt medici veterinari și ar putea să ofere primul ajutor unor animale rănite sau schingiuite, de exemplu, aceștia nu pot interveni imediat prin acțiuni din domeniul sanitar-veterinar „din lipsa unor prevederi exprese în Lege”.

Practic, în momentul de faţă, „Poliţia Animalelor poate doar constata la faţa locului că un animal se află într-o situaţie de pericol şi poate emite ordin de plasare a animalului în adăpost”, spun parlamentarii USR Filip Havârneanu şi Bogdan Rodeanu, care au propus modificarea și completarea Legii 205/2004 astfel încât să se poată interveni la timp și mai multe necuvâtătoare să poată fi salvate. 

Zilnic se înregistrează 5-6 cazuri de maltratare, schingiuire, mutilare, otrăvire şi împuşcare a animalelor. Prin urmare, este „imperios necesară luarea unor măsuri adecvate” pentru a eficientiza activitatea autorităţilor publice cu atribuţii în protejarea animalelor, astfel încât „să se constituie pentru necuvântătoare mecanisme performante şi competitive în raport cu structurile similare din statele membre ale Uniunii Europene”, se arată în expunerea de motive.

„În ultimii ani, nu puţine au fost cazurile când un animal a murit deoarece s-a luat mult prea târziu decizia de a se oferi primul ajutor la faţa locului sau a ajuns mult prea târziu la un cabinet veterinar pentru a i se acorda îngrijirile necesare”, țin să precizeze inițiatorii proiectului legislativ.

 

Și ONG-urile vor putea interveni de urgență

Potrivit proiectului de lege pus pe masa senatorilor la finalul săptămânii trecute, „poliţiştii din cadrul Poliţiei Române încadraţi în structuri cu atribuţii în protecţia animalelor și care deţin un titlu oficial de calificare în medicină veterinară conform legii, vor acorda primul ajutor şi asistenţă medicală animalului care se află într-o situaţie de pericol”, iar primul ajutor şi asistenţa medicală „se vor acorda înainte de emiterea ordinului de plasare a animalului” într-un adăpost. 

Mai mult, acestor polițiști li se vor asigura materiale şi echipamente tehnico-medicale necesare, cu bani din bugetul Ministerului Afacerilor Interne.

De cele mai multe ori, ONG-urile sunt primele care sesizează autorităţilor actele de cruzime faţă de animale. Însă, „deşi acestea colaborează cu medici veterinari, nu pot oferi prin aceştia şi primul ajutor medical de urgenţă animalelor care au fost puse în pericol”, mai spun inițiatorii legii, care propun ca și asociaţiile sau fundaţiile de protecţia animalelor care au contract cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală animalelor rănite „cu acordul agentului de poliţie”. 

Care sunt situațiile considerate „de pericol”

Conform legislației în vigoare, prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:

a) animal care a fost rănit, schingiuit sau supus zoofiliei;

b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;

c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;

d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;

e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;

f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică;

g) animal care nu beneficiază de hrană și apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale.

Iar proiectul legislativ propus de cei doi parlamentari USR și susținut de alți aproape 30 de deputați și senatori prevede ca sesizarea cazurilor în care un animal se află în pericol „se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgenţă 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care pot fi sesizate organele competente”.

 

Statutul polițistului, schimbat

O altă problemă cu care se confruntă cei de la Poliţia Animalelor este legată de interdicţia pe care ofiţerii specialişti-medici veterinari o au în a desfăşura activităţi medico-veterinare în cabinete sau în instituţii de învăţământ cu profil veterinar. Astfel că cei doi parlamentari au mai înregistrat la Parlament un alt proiect de lege, prin care propun completarea Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului. 

Conform acestuia, prin excepție de la prevederile actuale, prin care polițiștilor li se interzice să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, „ofiţerii specialişti – medici veterinari vor putea să desfăşoare activităţi specifice medico-veterinare în sectorul privat, independent sau în sistem salarizat, să participe la administrarea sau conducerea cabinetelor/clinicilor veterinare organizate în format individual sau asociativ”.

Subiecte în articol: politisti veterinari animale ranite
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri