Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia cere despăgubiri Israelului pentru familia unui lucrător umanitar ucis în Gaza

Polonia cere despăgubiri Israelului pentru familia unui lucrător umanitar ucis în Gaza

de Redacția Jurnalul    |   

Israelul ar trebui să își ceară scuze și să plătească despăgubiri familiei unui cetățean polonez care s-a aflat printre cei șapte lucrători umanitari uciși într-un atac aerian în Gaza, au declarat joi premierul și președintele Poloniei, citați de Reuters.

Cetățeni din Australia, Marea Britanie și Polonia s-au numărat printre cele șapte persoane care lucrau pentru World Central Kitchen a celebrului bucătar Jose Andres și care au fost uciși luni într-o lovitură aeriană israeliană în centrul Fâșiei Gaza, a declarat ONG-ul.

Damian Sobol, în vârstă de 35 de ani, era un lucrător umanitar și locuia în orașul Przemysl, în sud-estul Poloniei, potrivit primarului orașului, Wojciech Bakun.

„Vom aștepta... o explicație imediată a circumstanțelor și despăgubiri pentru rudele victimelor”, a declarat premierul Donald Tusk într-o conferință de presă.

Președintele Andrzej Duda s-a alăturat apelului său pentru scuze, despăgubiri și o anchetă din partea Israelului, criticându-l totodată pe ambasadorul Israelului în Polonia pentru comentariile sale după incident.

Vicepremierul și ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a cerut o anchetă internațională cu privire la crimă, potrivit agenției de presă de stat PAP.

Ambasadorul Yacov Livne a declarat marți, într-o postare pe platforma de socializare X, că „extrema dreaptă și stânga” din Polonia acuză Israelul de crimă intenționată, adăugând că „antisemiții vor rămâne întotdeauna antisemiți”.

„Autoritățile din Israel vorbesc într-o manieră foarte moderată și sensibilă. Din nefericire, ambasadorul lor în Polonia nu este capabil să mențină o asemenea delicatețe și acest lucru este inacceptabil”, a declarat Duda în timpul unui discurs televizat cu ocazia aniversării NATO.

„Astăzi, domnul ambasador face aceste relații foarte dificile. Aceasta este evaluarea mea”.

Ministerul polonez de Externe l-a convocat pe ambasador pentru vineri.

Israelul nu a avut un ambasador în Polonia timp de luni de zile sub guvernul anterior, din cauza unei dispute privind călătoriile de educație despre Holocaust pentru studenții israelieni în Polonia. Acesta a fost repus în funcție anul trecut.

Israelul a declarat joi că va ajusta tacticile în războiul din Gaza după uciderea celor șapte lucrători umanitari.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Polonia despăgubiri Israel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri