Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Povesti adevarate: Sangele lui a salvat milioane de vieti!

Povesti adevarate: Sangele lui a salvat milioane de vieti!

Sangele donat de australianul James Harrison a ajutat la salvarea a milioane de vieti. Daruirea de care a dat dovada i-a adus o distinctie de stat si prezenta in Cartea recordurilor. Recent, Harrison a iesit la pensie si nimeni nu il va inlocui.

 

Australianul James Harrison a devenit donator de sange in 1955. Mergea la centrul de recoltare cam o data la doua saptamani, iar uneori chiar mai des. In 11 mai, barbatul de 81 de ani a donat pentru a 1173-a oara. Regulile trebuie respectate, iar medicii l-au sfatuit ca e cazul sa se gandeasca si la propria sanatate.

Organismul lui Harrison produce niste anticorpi rari, care ajuta in lupta impotriva bolii hemolitice la nou-nascuti. Crucea Rosie din Australia a calculat ca sangele barbatului a salvat 2,4 milioane de vieti. "Ma puteti acuza ca am contribuit la suprapopularea planetei", glumeste el.

Din copilarie, Harrison a suferit de o afectiune a cailor respiratorii. La 14 ani, i-au fost inlaturate doua treimi din plamanul stang. Viata i-a fost salvata de transfuzia a 13 litri de sange. "Nu stiu cati oameni au donat sange pentru a ma salva pe mine. Nu am aflat cine sunt, nu m-am intalnit cu ei", spune barbatul. In cele trei luni petrecute in pat, adolescentul de atunci a avut timp de gandire si a luat o decizie majora: va deveni donator. S-a intamplat la trei zile dupa ce a implinit 18 ani.

Fiecare vizita la centrul de recoltare era un chin: nu suporta sa vada sange si ii era o frica groaznica de ace si intepaturi. De aceea incerca sa priveasca ba pe fereastra, ba in tavan. "Unii spun ca sunt erou. Dar nu am facut nimic senzational. Donez sange intr-un salon de spital. Mi se aduce o cafea si ceva de mancare. Dupa care plec. Fara probleme, fara restrictii", povesteste Harrison.

Sangele barbatului a intrat in atentia cercetatorilor in 1967. Analizeze au demonstrat ca el contine o concentratie neobisnuit de ridicata de anticorpi, deosebit de rezistenti si puternici. Dupa toate probabilitatile, organismul lui Harrison a invatat sa le produca dupa operatia la plamani si transfuzia de sange. Imediat i s-a propus sa devina un fel de cobai. Fara sa se gandeasca, James Harrison a acceptat sa participe la studii.

"Am fost asigurat pentru un milion de dolari. Era evident ca, in caz de ceva, sotia mea nu va avea grija zilei de maine", isi aminteste barbatul. "James exista in fiecare fiola de imunoglobulina produsa in Australia si destinata femeilor care au probleme cu sarcina", au declarat medicii.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri