Președintele Klaus Iohannis a participat ieri, împreună cu Ludovic Orban, la instalarea miniștrilor cabinetului PNL, ținând, aproape de fiecare dată, același discurs al „ușurării” pe care o simte că PSD pleacă de la Palatul Victoria. Cu o singură excepție. Ana Birchall, cea pe care a refuzat să o revoce din funcție, încălcând Constituția, căreia i-a mulțumit pentru că a făcut opoziție la PSD și la Consiliul Superior al Magistraturii în chestiunea care privește Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Succesorul ei, Cătălin Predoiu, și-a anunțat imediat prioritățile. Să rezolve problema SIIJ, să numească șefii Parchetelor și să modifice codurile penale.
Prezent la ceremonia de predare-primire a mandatului la Ministerul Justiţiei, preşedintele a afirmat că „se încheie o etapă de tristă amintire” şi începe „o guvernare numai în interesul României”. În cadrul discursului său, Klaus Iohannis i-a mulţumit Anei Birchall pentru munca depusă. „Am constatat că v-ați implicat total în rezolvarea problemelor, că au fost soluţii critice în care dumneavoastră ați fost în contrasens cu partidul care a dat acel guvern eșuat. Am apreciat postura pentru independenţa justiției și nu pentru politrucii care au încercat să subjuge sistemul de justiție”, a spus Klaus Iohannis la învestirea ministrului Cătălin Predoiu
La rândul său, Predoiu a lăudat-o pe Ana Birchall pentru blocajul din CSM referitor la numirea procurorului Adina Florea la șefia SIIJ, cu toate că aceasta a susținut un concurs și a obinut punctajul maxim. Și Predoiu va trebui să voteze în CSM pe această chestiune și evită să spună care va fi poziția sa. Susține, de asemenea, că Birchall a avut o poziție bună la CSM și că pe Lia Savonea, șefa Consiliului, nu o cunoaște. „Cu doamna Savonea, m-am întâlnit o dată sau de două ori în Parlament, eram la aceeași masă la Comisia Juridică, nu am colaborat, nu o cunosc nici din medii profesionale. Eu sunt foarte atent la ceea ce se întâmplă”, susține noul ministru al Justiției.
Secția Specială, anihilată pe cale parlamentară
În legătură cu SIIJ, Predoiu devoalează planul PNL: „Vom merge pe o intervenție în Parlament, pe proiect de lege, vom discuta pe legile justiției, dar eu sper că vom avea o reacție rezonabilă în Parlament. Există în sistemul judiciar o tensiune enormă față de această Secție specială. Sunt magistrați care reclamă desființarea ei peste noapte, dacă vreți, sunt magistrați, mai puțini, care spun că este o reparație. Eu sunt gata să înțeleg rațiunea pentru care s-a gândit o reparație, dar, pe bază de studiu, să vedem despre ce e vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel”.
De asemenea, Cătălin Predoiu susține că, tot pe cale parlamentară, se va lucra la Codurile penale și la Legile Justiției. Iar în perioada imediat următoare, va demara procedurile de selecție pentru nominalizarea noilor șefi ai DNA, DIICOT și Parchetul General, funcții asigurate interimar în acest moment, inclusiv din cauza blocajului instituțional al lui Klaus Iohannis.