Nu are multă carismă sau pasiune, dar păstrează un ritm perfect și nu este niciodată predispusă la izbucniri temperamentale împotriva muzicienilor aflați sub cele trei baghete ale sale. Este vorba despre MAiRA Pro S, noua generație de roboți dirijori, care și-a făcut debutul în acest weekend la Dresda.
Robotul a condus o parte din concertul aniversar al ansamblului Sinfoniker din Dresda, cunoscut pentru abordările sale inovatoare.
MAiRA, echipat cu trei „baghete" asemănătoare unor săbii laser colorate, a dirijat o compoziție special creată pentru a demonstra capacitățile sale unice.
Andreas Gundlach, compozitorul piesei „Capodopera semiconductorului", a explicat pentru MDR: „Abilitățile tehnice ale MAiRA au asigurat ca muzica să sune lin, ca și cum ar proveni dintr-o singură sursă".
Markus Rindt, directorul artistic al Sinfoniker, a subliniat că scopul nu este de a înlocui dirijorii umani: „Intenția nu este de a înlocui ființele umane, ci de a interpreta muzică complexă pe care dirijorii umani ar considera-o imposibilă".
Dezvoltarea lui MAiRA a durat doi ani și a implicat o colaborare strânsă între muzicieni și ingineri de la Universitatea Tehnică din Dresda. Rindt a „instruit" personal robotul, demonstrându-i mișcările de dirijat de până la 40 de ori.
Concertul, care marchează cea de-a 25-a aniversare a ansamblului Sinfoniker, a fost împărțit în două părți: prima dirijată de un om, iar a doua de robot. Publicul a primit cu entuziasm premiera mondială de sâmbătă seară.
Deși MAiRA este cel mai avansat robot dirijor de până acum, nu este primul. În ultimii 15 ani, alte orchestre din Detroit, Pisa și Seul au experimentat cu dirijori roboți, ilustrând interesul crescând pentru intersecția dintre tehnologie și artele performative, conform The Guardian.
(sursa: Mediafax)