Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețurile gazelor naturale vor crește în viitor. Cât de mult? Depinde de noi!

Prețurile gazelor naturale vor crește în viitor. Cât de mult? Depinde de noi!

de Dumitru Chisalita    |   

Prețurile gazelor naturale în viitor vor fi în funcție de cererea și oferta de pe piața de gaze, de restricțiile reglementative adresate formelor de energie emitente de CO2, dar și de reglementările privind emisiile de metan, fiscalitatea energetică, taxarea directă sau indirectă a gazelor,  obligațiilor colaterale impuse actorilor din industria de gaze.

La nivel global, mai mult de 50 de proiecte de GNL se pregătesc să umple decalajul dintre cerere și ofertă, care se estimează că va ajunge la aproximativ 500 până la 870 mil MWh în 2040. Decalajul va fi probabil completat de proiecte GNL cu costuri economice sub 30 Euro/MWh, în mare parte din America de Nord. Având în vedere modul în care se așteaptă să se dezvolte traiectoria cererii de GNL până în 2050, fereastra 2030 ar putea fi ultima oportunitate pentru producția de gaze și dezvoltarea de noi proiecte GNL.

Wood Mackenzie prognozează până în 2050, că exporturile suplimentare de GNL din SUA vor crește prețul spot al gazelor naturale la Henry Hub, prețul de referință al gazelor naturale pe bursa din Statele Unite, deși nu dincolo de istoria recentă. Deoarece prețurile la gaze naturale pentru utilizare finală sunt influențate de prețurile spot, creșterea prețurilor pe bursă la gaze naturale afectează în cele din urmă prețurile la gaze naturale pentru consumatorii din toate sectoarele de utilizare finală din SUA într-o oarecare măsură. Prețurile gazelor naturale pentru consumatorii industriali și de energie electrică tind să provoace modificări în prețurile spot mai direct, deoarece costurile de livrare către acele sectoare încorporează mai puține tarife fixe în comparație cu sectoarele rezidențiale și comerciale.

Se prognozează ca prețul spot Henry Hub, în scenariul optimist va ajunge la aproximativ 4,30 USD/MMBtu până în 2050, comparativ cu prețul de referință de aproape 3,80 USD/MMBtu. Creșterea cererii de gaze naturale care rezultă din exporturile mai mari de GNL, are ca rezultat un preț proiectat Henry Hub și mai mare, ajungând la aproximativ 4,80 USD/MMBtu în 2050. În schimb, prețul anual la vedere al Henry Hub a fost în medie de 6,52 USD/ MMBtu în 2022, iar prețul proiectat pentru 2050 în cazul pesimist este de aproape 6,40 USD/MMBtu.

EIA a prezentat în 2023 previziunile pentru piața energetică asiatică, ca parte a Perspectivelor energetice internaționale. Se desprind o serie de scenarii care ar putea remodela în mod dramatic mixul de resurse energetice din Asia, prețurile gazelor naturale fiind așteptate să fie considerabile în ecuație, deoarece resursele cu emisii reduse de carbon concurează pentru a înlocui cărbunele.

În scenariile în care prețurile gazelor naturale sunt scăzute și costurile de capital regenerabile sunt ridicate sau aproape de punctul de mijloc al gamei de rezultate modelate de EIA, gazele naturale ar putea depăși cărbunele și sursele regenerabile în sectorul de producere a energiei electrice din China până în 2050.

În cadrul scenariului de preț scăzut al gazelor naturale, prețurile livrate către China ar ajunge la 27 Euro/MWh până în 2050, în timp ce cazul de referință al agenției se prevede că prețurile vor crește la 43,8 Euro/MWh.

Un preț atât de ridicat al gazelor naturale ar duce la un rezultat foarte diferit pentru generarea de energie electrică în China, deschizând ușa pentru ca sursele regenerabile să ocupe o parte masiva până în 2050, potrivit EIA.

Potrivit IEA, într-un scenariu care prezintă prețuri mari la gaze naturale și costuri scăzute ale energiei regenerabile, energia solară ar crește cu o rată anuală de 8,2% din 2020 până în 2050.

Un caz de preț scăzut al gazelor naturale ar înregistra o creștere a producției totale de energie electrică pe bază de gaz natural cu 239% față de cazul de referință comparativ în 2050.

Când vine vorba de prețuri, biogazul nu are rival. Producția acestei surse de energie pe bază de digestie anaerobă poate începe de la 50€/MWh. Costurile de producție ale altor energii regenerabile conexe, cum ar fi hidrogenul verde și gazeificarea termică, încep de la 70, respectiv 90€/MWh. În ciuda fluctuației continue a prețurilor gazelor naturale, starea pieței din 2022 a demonstrat necesitatea economică de a dezvolta în continuare tehnologia biogazului.

Deși se prevede că biogazul va înlocui parțial gazul natural, ambele sunt în prezent utilizate în combinație ca combustibil pentru vehicule și pentru a produce energie electrică. Dezvoltarea va continua în acest fel, reducând progresiv utilizarea gazelor naturale și garantând o tranziție mai naturală și mai eficientă din punct de vedere al costurilor către o independență completă a combustibililor fosili.

Cu toate faptele pe masă, biogazul se dovedește a fi una dintre cele mai puternice energii regenerabile care poate împinge Europa spre autosuficiență energetică.

Dacă prețul mediu pe burse din Europa se așteaptă să atingă valori de 50 - 60 Euro/MWh, prețul la consumatorul final se așteaptă să atingă valori mult mai mari. Tarifele de transport, distribuție, înmagazinare vor crește în viitor, la fel fiscalitatea, impozitarea resurselor fosile, taxele de mediu, costurile cu reducerea emisiilor de metan etc., ceea ce face ca prețul la consumatorul final să ajungă la un nivel de cca 120 euro/MWh.

CE NE REZERVĂ VIITORUL

  • Se așteaptă ca în 2025 să existe o creștere semnificativă a aprovizionării cu GNL, pe măsură ce proiectele din Qatar și America de Nord vor fi finalizate, și astfel să asistăm la o scădere si mai mult a prețurilor dupa anul 2025, dar care va reorienta o parte din consumatori pe gaze cu impact asupra cererii și a creșterii pe termen mediu și lung a prețurilor.
  • Se așteptă un impact limitat din partea Chinei asupra cererii de petrol și GNL din cauza penetrării puternice a vehiculelor electrice pe partea petrolului, precum și a producției interne robuste și a creșterii importurilor de conducte pe partea de gaze. Chiar și așa China ar trebui să redevină cel mai mare cumpărător de GNL din lume în a doua jumătate a anului 2025.
  • Concurența Europa-Asia în domeniul GNL va domina probabil comerțul în restul acestui deceniu, provocând volatilitate în spread-urile TTF-JKM, cu un prag mediu mai mare pentru gaz la nivel mondial din cauza prețurilor mai mari ale cărbunelui.
  • Pe termen scurt Wood Mackenzie se așteptă ca prețul gazelor naturale să se tranzacționeze pe Henry Hub la 3,380 USD/MMBtu (10,44 euro/MWh) în decembrie 2024 și să crească la 6,014 USD/MMBtu (18,58 Euro/MWh) în decembrie 2025. În previziunile sale privind prețul gazelor naturale pentru 2028, sistemul Wallet Investor a estimat că prețul va urca la 8,704 USD/MMBtu (26,89 Euro/MWh) în martie a acelui an.
  • Prognoza pe termen lung a prețului gazelor naturale a Fitch Rating preconiza că gazul va avea în anul 2025 un preț de 9,27 Euro/MWh pe Henry Hub și de 30,9 Euro/MWh, iar în anul 2026 un preț de 26,14 Euro/MWh pe Henry Hub și de 47,53 Euro/MWh.
  • Previziunile Deloitte pentru prețul gazelor naturale pentru 2030 au indicat că Henry Hub se va tranzacționa la 56,7 Euro/MWh iar pentru 2040 se așteptau ca prețul gazului din SUA să crească la 66,67 Euro/MWh.
  • Deloitte a estimat că prețurile gazelor la Henry Hub vor crește cu 2% pe an după 2041.

 

 

Subiecte în articol: gaze naturale pret gaze
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri