Jurnalul.ro Special Anchete Primăria Capitalei dă 70 de milioane de lei ca să-și păzească societatea de transport

Primăria Capitalei dă 70 de milioane de lei ca să-și păzească societatea de transport

de Ion Alexandru    |   
Primăria Capitalei dă 70 de milioane de lei ca să-și păzească societatea de transport

Sfârșitul anului 2022 și debutul anului 2023 reprezintă, pentru cele mai importante primării ale României, prilejul numai bun să demonstreze cetățenilor ale căror destine le administrează că nu e criza chiar atât de rea. Chiar dacă prețurile la energie au explodat, iar facturile pentru întreținere și hrană devin din ce în ce mai apăsătoare.

Societatea de Transport București a cumpărat, pentru următorii cinci ani, servicii de pază la depourile și autobazele din dotare, în valoare de 14,4 milioane de euro. La Cluj-Napoca, primăria a contractat, pentru următorii doi ani, servicii de demolare a construcțiilor nelegale sau a panourilor publicitare amplasate pe proprietăți private, pentru care plătește 1,23 de milioane de euro). Edilul Iașiului, Mihai Chirica, anunță cumpărarea unei drone de 64.000 de euro, capabilă să zboare la 5.000 de metri înălțime. Iar la Brașov, primăria condusă de Allen Coliban a cumpărat mingi de fotbal, volei, baschet, tenis, rachete, corzi elastice, gantere și tricouri de peste 632.000 de lei. Primăria Municipiului Constanța dotează zonele de picnic din parcuri cu mese, bănci, coșuri de gunoi și grătare din beton armat, pentru care plătește aproape 110.000 de euro.

 

Cea mai nouă și, totodată, cea mai costisitoare achiziție a fost făcută la Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, respectiv a fost operată de către Societatea de Transport București – STB SA. Aici, au fost contractate, chiar în primele zile ale anului 2023, servicii de pază și protecție a obiectivelor, bunurilor și valorilor aflate în administrarea unităților STB, pentru care autoritatea publică a organizat o licitație deschisă, prin publicarea unui anunț de participare încă din  data de 7 octombrie 2020. Este vorba despre un contract care va avea o valabilitate de 60 de luni (cinci ani), pentru care STB a pus la bătaie, din fonduri bugetare, o sumă de 89.185.701 de lei cu TVA inclusă, adică aproape 17 milioane de euro.

Criteriul de atribuire a contractului a fost împărțit în trei componente, dintre care un accent de 70 la sută s-a pus pe prețul ofertei, alte 10 procente au cântărit numărul echipajelor mobile de intervenție și 20 la sută termenul de prestare a serviciului de pază într-un timp cât mai scurt. La licitația deschisă organizată, s-au prezentat două oferte neconforme, o ofertă admisibilă, iar o altă ofertă a fost retrasă. Iar, la data de 6 ianuarie 2023, STB a încheiat cu SC Romanian Security Systems SRL contractul, în valoare finală de 70.714.274,4 lei cu TVA inclusă (14.431.484,6 euro). Ceea ce înseamnă că, pentru fiecare an de prestare a acestor servicii de pază, STB va plăti câte 2.884.296,9 euro.

 

Firma de pază nu va administra sistemul de monitorizare de la stațiile ITP și de alimentare cu carburant ale STB

 

Conform caietului de sarcini care a stat la baza contractării acestor servicii, firma de pază selectată trebuie să asigure paza obiectivelor, bunurilor și valorilor STB, să asigure protecția obiectivelor prin monitorizarea acestora și prin intervenția la evenimente cu echipaje specializate, în maximum 15 minute, să dețină cel puțin zece echipaje mobile de intervenție pe raza Capitalei și să preia, în regim de comodat, sistemele de supraveghere și de alarmare existente în unitățile Societății de Transport București SA.

Excepție de la această regulă vor face, însă, sistemele instalate în cadrul stațiilor ITP și în stațiile de alimentare cu carburant, potrivit documentului citat.

Locațiile în care se va presta acest serviciu de pază, contractat în 6 ianuarie, sunt Direcția Generală, Departamentul Logistic, Cantina STB, Baza SDC, Baza Dristor, fostul Atelier Tei, Asociația Sportivă din strada Trapezului, Serviciul Comercial, Serviciul de Formare Profesională, Autobaza Floreasca, Autobaza Obregia, Autobaza Ferentari, Autobaza Nordului, Autobaza Alexandria, Autobaza Titan, Autobaza Militari, Autobaza Giurgiului, Depoul Alexandria, Depoul Giurgiu, Depoul Titan, Depoul Berceni, Autobaza Obregia 2, Depoul Bujoreni, Depoul Victoria, Depoul Colentina, Depoul Militari, Depoul Vatra Luminoasă, Depoul Bucureștii Noi, Depoul Dudești, Direcția URAC, Secția Luică, Secția Poligon Auto Titan, Secția Depozit Materiale Titan, Baza 3 Alexandria și Atelierul Titan.

Abonată la contractele altor 11 instituții publice

SC Romanian Security Systems SRL, compania căreia Societatea de Transport București i-a atribuit acest contract de pază și protecție, pentru următorii cinci ani, este deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de către Theodora Liliana Alistar.

Firma în cauză apare în baza de date a SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) cu mai multe contracte pe bani publici, încheiate începând cu anul 2008. Printre entitățile care au apelat, în această perioadă, la serviciile SC Romanian Security Systems SRL se numără Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, CFR Călători SA, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Compania Națională Loteria Română, Regia Națională a Pădurilor „Romsilva”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, Compania Națională Poșta Română, Consiliul Local Adjud, Complexul Energetic Oltenia, Transgaz SA Mediaș și ROMATSA.

Primăria Cluj-Napoca bagă buldozerul pe proprietățile private

În timp ce primăria lui Nicușor Dan, prin STB, își păzește bunurile și obiectivele, alte două primării importante din țară îi păzesc pe cetățenii proprii sau agenții economici să nu construiască nelegal. 

Spre exemplu, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află celebrul Emil Boc, a contractat „execuția lucrărilor de desființare a construcțiilor executate nelegal de către persoane fizice și juridice pe domeniul privat al acestora”.

Pentru această achiziție, municipalitatea a organizat, în data de 16 septembrie, o licitație deschisă, în vederea încheierii unui contract cu valabilitatea de doi ani, finanțarea fiind asigurată din fonduri bugetare. Inițial, autoritatea contractantă a pus la bătaie, pentru această afacere, suma de 7.168.861,8 lei cu TVA inclusă.

La licitația deschisă organizată, a fost primită o singură ofertă. Este vorba despre cea a companiei SC SMZ Impex SRL Cluj-Napoca, cu care, la 19 decembrie 2022, Primăria lui Emil Boc a și încheiat contractual, la o valoare finală de 6.043,374,6 lei cu tot cu TVA.

Din datele furnizate de Registrul Comerțului, aflăm că SC SMZ Impex SRL este controlată de trei persoane fizice și o persoană juridică. Este vorba despre Petre Severus Moldovan, Ekkehardt Zaig, Hadnagy Ferencz Gergely și SC AEZ Invest SRL.

Conform caietului de sarcini, compania care și-a adjudecat acest contract va trebui să desființeze lucrările de construcții executate nelegal, pentru demolarea cărora există decizii de instanță, definitive și irevocabile, iar executorul judecătoresc a constatat că nu au fost îndeplinite măsurile dispuse de judecători. Totodată, firma în cauză va trebui să demoleze panourile publicitare situate pe proprietatea persoanelor fizice și juridice  care nu au autorizație sau care nu au contracte de închiriere ori care nu au inscripționate informațiile privind denumirea operatorului economic și codul unic de identificare fiscală al acestuia.

Avion fără pilot, de 64.000 de euro, din banii Primăriei Iași

La Iași, Primăria condusă de Mihai Chirica are în derulare procedura de achiziție a unei drone, pe care este dispusă să plătească suma de 64.000 de euro. Este vorba despre o aeronavă fără pilot, cu greutatea de 20 de kilograme, cu o autonomie de zbor de câteva ore, capabilă să zboare la o altitudine de 5.000 de metri. Drona este de tip VTOL – vertical Take-Off and Landing, cu decolare și aterizare verticală, folosită pentru cartografiere și supraveghere aeriană.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași, Sebastian Buraga, „drona este necesară pentru Serviciul GIS-Cadastru şi pentru Direcţia de Urbanism. Va fi folosită pentru zbor aerofotogrammetric în vederea planurilor cadastrale, cărţi funciare şi alte proiecte în acest sens. Prin achiziţia ei, evităm închirierea de la terţi. În sumă intră achiziţia, mentenanţa, service-ul, consumabile etc”.

Nu este clar dacă alocată acestei achiziții sunt incluse licenţele şi partea de software, două componente care necesită costuri destul de ridicate. Conform presei ieșene, pe site-urile de specialitate, o dronă VTOL la un cost de circa 200.000 lei are o autonomie de minim 3 ore şi o limită de altitudine a zborului până la 4.000 metri. În acelaşi timp, poate transmite imagini video în timp real la o distanţă de 20-30 de kilometri de locul unde să află utilizatorul. 

Allen Coliban investește banii publici în articole sportive

Nici instituția condusă de USR-istul Allen Coliban nu se lasă mai prejos. Astfel, Primăria Municipiului Brașov a achiziționat, fără licitație, articole sportive și echipamente de sport pentru dotarea sălilor de sport din oraș, pentru care a plătit 632.874 de lei cu tot cu TVA.

Este vorba despre un contract împărțit pe patru loturi. Primul lot vizează 407 mingi de fotbal, 462 mingi de handbal, 489 mingi de baschet și 358  mingi de volei, pentru care a fost încheiat cu SC Midas Development SRL un contract în valoare de 290.388,6 lei cu TVA inclusă.

Apoi, lotul al treilea, care constă în 358 de rachete de Badminton, 173 de rachete de tenis, 308 mingi de tenis și 957 fluturași de Badminton, a fost atribuit companiei SC Dinamatex SRL, pentru 154.498,2 lei cu TVA. 

Al patrulea lot constă în 241 de saltele pentru gimnastică, pentru care Primăria Municipiului Brașov a încheiat un contract de 81.735,2 lei cu TVA. Cel de-al cincilea lot, în valoare de 106.342 de lei cu TVA, constă în 73 mingi medicinale de 1 kilogram, 76 mingi medicinale de 2 kilograme, 76 mingi medicinale de 3 kg, 76 mingi medicinale de 5 kilograme, 752 de conuri de antrenament, 573 de corzi pentru sărit, 152 gantere de 0,5 kilograme, 152 gantere de 1 kilogram, 152 gantere de 2 kilograme, 76 seturi de benzi elastice, 76 benzi elastice lungi, 478 de maiouri de departajare galbene și 478 maiouri de departajare negre. Toate aceste echipamente și articole sportive trebuie să aibă inscripționate mesajul „Sport Brașov”.

La Constanța, municipalitatea montează grătare în zonele de picnic 

O altă primărie care a făcut achiziții interesante, în această perioadă, este Primăria Municipiului Constanța, condusă de liberalul Vergil Chițac. Este vorba despre achiziționarea și montarea de mobilier urban pentru amenajarea zonelor de picnic.

Afacerea a fost parafată la data de 21 decembrie 2022, prin încheierea unui contract, pentru o perioadă de 120 de zile, atribuit companiei SC Urbio Palagio SRL, în valoare de 541.021,6 lei cu TVA inclusă.

Acest mobilier stradal constă în 30 de seturi de mese din beton armat, la care se adaugă câte două bănci tot din beton armat, 34 de grătare din beton armat, 50 de coșuri de gunoi din beton armat prefabricate și alte 50 de bănci de odihnă, arcuite, din beton armat prefabricat. Aceste obiecte vor utila zonele de picnic din parcuri, alte zone de agreement și spații destinate publicului, conform caietului de sarcini.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: primarii servicii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri