Stocurile minime înmagazinate de fiecare furnizor trebuie să reprezinte minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienţilor finali din portofoliul propriu/consumului propriu. Acestea trebuie să fie realizate în nume propriu, prin încheierea de contracte de înmagazinare subterană a gazelor naturale cu unul dintre titularii licenţei de operare şi/sau prin încheierea, până la 31 octombrie, de contracte de vânzare-cumpărare Pot încheia și contracte de mandat cu un alt furnizor, în vederea înmagazinării gazelor naturale.
Este menținută măsura impozitării cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, fiind exceptate capacităţile de producţie puse în funcţiune după apariția OG. Măsura a fost introdusă în noiembrie 2021 pentru producătorii de energie electrică şi în anii anteriori pentru cei de gaze naturale.
Toate cantităţile de energie electrică vândute de către producătorii de energie electrică din portofoliul statului român şi titularii de acorduri petroliere care produc energie electrică nu vor fi luate în considerare la calculul venitului suplimentar.
Prețurile pentru clienții finali
Un proiect de Ordonanță a fost pus în dezbatere publică de Ministrul Energiei pentru măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale între 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023.
La consumul realizat între1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, TVA inclus, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este sub 100 KWh. De maximum 0,8 lei/kWh, TVA inclus, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este între 100 kWh - 300 KWh şi de maximum 1 leu/kWh, TVA inclus, pentru clienții noncasnici.
La consumul din intervalul 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este maximum 0,31 lei/kWh TVA inclus, pentru clienţii casnici şi maximum 0,37 lei/kWh,TVA inclus, pentru clienții noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în 2021 este de cel mult 50.000 MWh.
Producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă la un preţ stabilit de Guvern cantităţile de gaze rezultate din activitatea de producţie internă către furnizorii clienţilor casnici şi ai producătorilor de energie termică.