Potrivit cumvaplace.ro, navigatorii portughezi sunt cei care au adus ardeii piri piri de pe tărâm african, cultivându-i apoi la rândul lor. Rețeta sosului o adaptați în funcție de gust, punând mai mulți sau mai puțini ardei iuți. Noi am preferat o variantă mai dulce a sosului și am folosit câțiva ardei copți.
INGREDIENTE
-
1.6 kg kg pulpe inferioare de pui (2 cutii)
- Pentru sosul piri piri
-
2 ardei iuți (sau mai mulți, dacă preferați gustul iute)
-
3 ardei grași copți (am folosit din cei în oțet)
-
2 c ăței de usturoi feliați
-
2 lingurițe de boia dulce
-
60 ml ulei de măsline
-
1 l ămâie
-
Sare
CUM SĂ FACEȚI
- Puneți în blender (sau folosiți mixerul vertical) ardeiul gras copt, ardeiul iute curățat de semințe, usturoiul și boiaua, uleiul. Mixați până obțineți un sos fin. Adăugați, după gust, zeamă de lămâie (noi am pus folosit doar jumătate) și sare.
- Turnați ¾ din sos peste carne și o masați bine. Acoperiți cu o folie și dați la rece 30 de minute sau peste noapte, dacă vă permite timpul.
- Puneți carnea în tavă, cu tot cu sos, și dați la cuptor, la 200 de grade C, pentru 30-40 de minute sau până ce puiul capătă o culoare rumenă.
- Puiul piri piri e grozav cu o garnitură de cartofi, o salată de frunze verzi și puneți alături și sosul păstrat.