Jurnalul.ro Ştiri Externe „Fiți bărbați adevărați!” Putin face apel la patriotism și promite câștiguri rapide pentru a-și reface armata

„Fiți bărbați adevărați!” Putin face apel la patriotism și promite câștiguri rapide pentru a-și reface armata

de Şerban Mihăilă    |   

Kremlinul vrea să recruteze cu orice preț cât mai mulți voluntari profesioniști pentru așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina, într-un moment în care Kievul amenință cu o contraofensivă de amploare, iar trupele lui Putin suferă pierderi grele în Bahmut, acolo unde par blocate de o veșnicie. 

Exasperată de voluntarii lipsiți de experiență, trimiși pe linia frontului pe post de carne de tun, armata rusă a lansat de curând o campanie video pentru a atrage cât mai mulți soldați profesioniști. Aceasta îi îndeamnă pe cei interesați să demonstreze că sunt „bărbați adevărați” și să treacă de la „o viață civilă banală”, la câmpul de luptă.

De la Murmansk, în Cercul Arctic, până la Perm, în Urali, și Primorski Krai, în Extremul Orient rusesc, chemarea a fost lansată, făcând apel la patriotism și exploatând tentația unor câștiguri mari și rapide. 

Anunțul publicitar, cu un acord muzical vibrant pe fundal, a fost făcut la scurt timp după ce un raport al serviciilor de informații militare britanice, susținut de o serie de relatări din presa rusă, sugerează că Moscova încearcă să recruteze până la 400.000 de soldați profesioniști, pe bază de voluntariat, pentru a-și întări forțele din Ucraina, confruntate cu pierderi enorme.

Reclama a fost difuzată până acum pe principalele rețele de socializare rusești, relatează Reuters.

Moscova nu a dezvăluit cifrele complete privind numărul de victime înregistrate în rândul trupelor rusești, de la începutul invaziei din Ucraina. Potrivit scurgerilor recente de informații de la Agenția militară americană de spionaj, până la 43.000 de ruși ar fi fost uciși până în prezent în războiul lui Putin. Aceeași sursă estimează că, în timpul luptelor, au murit și până la 17.500 de soldați din tabăra ucraineană. 

Mesaj înălțător, bani pe măsură

Anunțul invită bărbații să semneze un contract cu Ministerul rus al Apărării pentru un salariu începând de la 204.000 de ruble (2.495 de dolari) pe lună. 

Reclama prezintă un bărbat aflat într-un supermarket, îmbrăcat în uniformă militară, care ține în mână o mitralieră grea. El apare apoi în uniforma unui agent de securitate, care primește întrebarea: „Ai visat să devii genul acesta de apărător?”.

În continuare, în videoclip, un bărbat merge prin ceață alături de alți soldați, pe ceea ce pare a fi un câmp de luptă. Apoi, el este prezentat în postura unui instructor de fitness, care ajută un client să ridice greutăți.

„Aici se află cu adevărat forța ta?”, întreabă o voce din fundal, înainte ca videoclipul să treacă la un șofer de taxi, ce ia în cursă un client care se transformă ulterior într-un soldat aflat pe câmpul de luptă.

„Ești un bărbat adevărat. Fii unul!”, îndeamnă aceeași voce.

Mobilizarea - călcâiul lui Ahile

Kremlinul a lansat o campanie de mobilizare parțială în septembrie, care a determinat zeci de mii de bărbați ruși să părăsească țara, evitând astfel să fie recrutați.

Din acest motiv, autoritățile minimalizează acum posibilitatea unui al doilea apel la mobilizare - în pofida unei inițiative de introducere a documentelor electronice de chemare pentru a reduce numărul celor care se sustrag de la recrutare - și încearcă, în schimb, să înroleze voluntari.

În ultimele săptămâni, în capitala rusă au apărut afișe care caută soldați profesioniști. „Profesia noastră este apărarea Patriei!”, susțin acestea.

Afișele, în care se spune că armata are nevoie de artileriști, geniști, medici militari, șoferi și comandanți de tancuri, promit potențialilor recruți „respect, o profesie onorabilă și un salariu decent”.

Noua campanie semnalează o schimbare de strategie a armatei lui Putin, care are nevoie de ceva mai mult decât o simplă masă de manevră, aruncată în linia întâi, pe post de carne de tun.

Anul trecut, la începutul lunii august, în întreaga Rusie se formau batalioane de voluntari, pentru care nu se solicita o experiență militară, iar vârsta celor eligibili era de până la 60 de ani.  

Apariția batalioanelor de voluntari era considerată o modalitate de a spori efectivele armatei fără a recurge la mobilizarea generală, măsură pe care Putin a încercat să o evite încă de la începutul războiului, de teamă să nu declanșeze nemulțumirea rușilor.

Apelurile pentru formarea unităților de voluntari s-au concentrat asupra regiunilor mai sărace și mai izolate ale țării, acolo unde rușii sunt ademeniți de mirajul banilor câștigați rapid. Potrivit anunțurilor de la vremea respectivă, se aloca aproximativ o lună pentru instruire - insuficient pentru o situație în care recruții au puțină experiență militară sau deloc. 

Conform politicii standard a Ministerului rus al Apărării, toți recruții care semnează un contract trebuie să aibă patru săptămâni de pregătire în domeniul armelor combinate. Nu este clar dacă același regim este extins la toți voluntarii.

Contractele voluntarilor aveau o durată cuprinsă între patru luni și un an. Autoritățile promiteau salarii mult mai mari decât media veniturilor realizate de ruși. 

De exemplu, batalioanele care se formau în Perm și în regiunea Kirov, din vestul Rusiei, ofereau un venit începând de la 300.000 de ruble lunar (aproximativ 5.000 de dolari), în timp ce în Bashkortostan, în apropiere de granița cu Kazahstan, minimul este de 280.000 de ruble. Voluntarilor din Bashkortostan li se promitea și un supliment de 8.000 de ruble pe zi pentru operațiunile de luptă.

Existau însă și alte avantaje. În Perm și Kirov, copiilor voluntarilor li se promitea o admitere preferențială la universități. De asemenea, voluntarii urmau să primească statutul de „veteran de luptă”, ceea ce le dă dreptul la o indemnizație lunară pe viață și la reduceri la cazare și transport.

Subiecte în articol: vladimir putin armata voluntari recrutare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri