Evenimentul, organizat de Federația Comunităților Evreiești din România și desfășurat sub patronajul Guvernului României, marchează 145 de ani de la acordarea cetățeniei primilor evrei din România.
Pe scena Sălii Palatului, Martha Argerich va interpreta Concertul nr. 1 în do major pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, iar în continuarea serii, Orchestra Filarmonicii din Israel dirijată de Zubin Mehta va prezenta Simfonia a IV-a de Anton Bruckner.
De asemenea, pianista Martha Argerich va mai putea fi urmărită în direct pe frecvențele RRC și miercuri, 2 octombrie, de la ora 19:00, în deschiderea Stagiunii Camerale a Filarmonicii "George Enescu" unde va susține un recital împreună cu violonistul Géza Hosszu-Legocky.
Martha Argerich este născută în Buenos Aires (Argentina), și a luat primele lecții de pian la vârsta de cinci ani cu Vincenzo Scaramuzza. Considerată un copil minune, nu a trecut mult timp până când a început să susțină concerte și recitaluri regulate.
În 1955, s-a mutat în Europa și a continuat studiile la Londra, Viena și Elveția cu Bruno Seidlhofer, Friedrich Gulda, Nikita Magaloff, Dinu Lipatti și Stefan Askenase. În 1957, a câștigat atât Concursul de pian de la Bolzano, cât și cel de la Geneva, iar în 1965 a continuat cu Concursul Internațional Chopin de la Varșovia.
De atunci, a fost considerată una dintre cele mai proeminente pianiste din lume, atât ca abilitate, cât și ca popularitate. În ciuda faptului că firea ei a condus-o adesea spre capodoperele virtuozității din secolele XIX și XX, Martha Argerich păstrează un repertoriu extins, care include, operele lui Bach, Bartók, Beethoven și Messiaen, precum și Chopin, Schumann, Liszt, Debussy, Ravel, Franck, Prokofiev, Stravinski, Șostakovici și Ceaikovski.
Martha Argerich a înregistrat pentru EMI, Sony, Philips, Teldec și DGG, multe dintre interpretările sale fiind difuzate la televiziuni din întreaga lume. De asemenea, a primit numeroase premii Grammy dar și Premiul Gramophone pentru Artistul anului.